Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur får vi vår ponny att våga hoppa "trånga" kombinationer?

Hej!
 
Jag har en maxad (stor och kraftig) b-ponny på elva år som jag tävlar nationell hoppning med. Han går oftast som en klippa på banan och hoppar alla typer av hinder - förutom kombinationer. När en kort kombination dyker upp på banan och det blir högre höjder vägrar han antingen att hoppa in i den, drar förbi efter första hindret, eller så kommer han helt fel och hoppar stillastående.
 
En av orsakerna som min tränare säger är att han har så stor och rund galopp att han inte vågar hoppa in när han ser ett avstånd som inte passar. Vad ska jag göra för att få en kortare galopp på honom och vad ska jag träna på?
 
MVH Therese


KG Svenssons svar:

Hej Therese!
 
Oftast brukar det inte vara så svårt att förändra och reglera galoppen på en b-ponny på den här nivån. Om du vill ha en "second opinion" om din ponny kan du alltid låta en riktigt erfaren tränare i din närhet, exempelvis en A-tränare, kika på den under någon enstaka träning.
 
Det du annars kan göra konkret när du tränar är att lägga ut galoppbommar, till exempel på en långsida, med cirka 2,5 meter mellan varje. När ponnyn känner sig bekväm med längden på galoppsprången kan du lägga in en låg kombination i övningen - så att det till exempel blir tre bommar fram till första hindret i kombinationen, sedan en galoppbom mellan hindren, och efter andra kombinationshindret ytterligare en bom (som kan ha ett par decimeter längre avstånd än vad det varit till övriga bommar). Syftet med övningen är att ponnyn ska lära sig att hålla samma steglängd och att den får gå där på ett avslappnat sätt.
 
En annan viktig sak är att du som ryttare sitter på ett positivt sätt på din ponny, att du rider följsamt och inte spänner dig. Det är väldigt lätt att man börjar spänna sig efter att ha fått ett obehagligt stopp. Sitt i lätt sits, alltså inte tungt ner i sadeln, och försök att rida i hästens rytm - så att du varken hamnar framför eller efter den i sprången.
 
Lycka till!
 
Med vänlig hälsning
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar