Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur får vi vår ponny att våga hoppa "trånga" kombinationer?

Hej!
 
Jag har en maxad (stor och kraftig) b-ponny på elva år som jag tävlar nationell hoppning med. Han går oftast som en klippa på banan och hoppar alla typer av hinder - förutom kombinationer. När en kort kombination dyker upp på banan och det blir högre höjder vägrar han antingen att hoppa in i den, drar förbi efter första hindret, eller så kommer han helt fel och hoppar stillastående.
 
En av orsakerna som min tränare säger är att han har så stor och rund galopp att han inte vågar hoppa in när han ser ett avstånd som inte passar. Vad ska jag göra för att få en kortare galopp på honom och vad ska jag träna på?
 
MVH Therese


KG Svenssons svar:

Hej Therese!
 
Oftast brukar det inte vara så svårt att förändra och reglera galoppen på en b-ponny på den här nivån. Om du vill ha en "second opinion" om din ponny kan du alltid låta en riktigt erfaren tränare i din närhet, exempelvis en A-tränare, kika på den under någon enstaka träning.
 
Det du annars kan göra konkret när du tränar är att lägga ut galoppbommar, till exempel på en långsida, med cirka 2,5 meter mellan varje. När ponnyn känner sig bekväm med längden på galoppsprången kan du lägga in en låg kombination i övningen - så att det till exempel blir tre bommar fram till första hindret i kombinationen, sedan en galoppbom mellan hindren, och efter andra kombinationshindret ytterligare en bom (som kan ha ett par decimeter längre avstånd än vad det varit till övriga bommar). Syftet med övningen är att ponnyn ska lära sig att hålla samma steglängd och att den får gå där på ett avslappnat sätt.
 
En annan viktig sak är att du som ryttare sitter på ett positivt sätt på din ponny, att du rider följsamt och inte spänner dig. Det är väldigt lätt att man börjar spänna sig efter att ha fått ett obehagligt stopp. Sitt i lätt sits, alltså inte tungt ner i sadeln, och försök att rida i hästens rytm - så att du varken hamnar framför eller efter den i sprången.
 
Lycka till!
 
Med vänlig hälsning
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.