Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Ska vi ge vår oroliga och otåliga ponny hö i transporten?


Publicerat: 2010-09-20

Hej!
 
Vi har en c-ponny på nio år. Vårt bekymmer är att han står och skrapar i transporten när den står stilla. Under resan är han stilla (vi har kamera och kan se honom), men så fort transporten stannar börjar han skrapa otåligt. Vi vill gärna kunna lämna honom i transporten på tävlingsplatser med mera, men nu känns det inte riktigt bra. Han gör även samma sak om han blir lastad och transporten inte börjar rulla ganska omgående.
Vad kan vi göra för att få honom att sluta med detta? Kan vi träna honom på något sätt eller ska han få ett stort hönät att stå och tugga på? Hans förra ägare vågade inte ge honom hö i transporten på grund av rädslan för foderstrupsförstoppning, så vi har inte heller gjort det.
 
Tar tacksamt emot råd och tips!
 
Vänliga hälsningar
Karin


KG Svenssons svar:

Hej Karin!
 
Jag tycker absolut att du kan ge hästen hö i transporten, det blir den lugn och avslappnad av. Risken för att hästen ska bli dålig gäller främst vid riktigt långa transporter. På den tiden jag själv tävlade mycket fick hästarna alltid hö under kortare resor, och jag råkade aldrig ut för att någon blev sjuk.
 
Se dock till att hästen har druckit ordentligt innan ni åker och att den erbjuds att dricka vid jämna mellanrum under tävlingsdagen. Viktigt är också att transporten har tillräcklig ventilation och att hönätet är placerat så att hästen inte kan fastna i det när det börjar bli tomt.  
 
Med vänlig hälsning
KG Svensson
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar