Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Min sexåring är så stark i hoppning – ska jag byta bett?


Publicerat: 2010-12-13
Min sexåring har blivit så väldans stark när jag rider ut eller hoppar. Jag rider med ett tredelat eggbett nu, men det känns som att jag måste ta i allt vad jag kan för att få stopp på honom. Tränar regelbundet för dressytränare och då går det mycket bra, det är just vid hoppning och vid uteritter som han drar iväg. Borde jag testa något starkare bett, eller vad tycker du?

KG Svenssons svar:

Det är fel på dressyrtränaren! Det är min första reaktion. Man måste lätta på sätet när man tar förhållningar, så att man inte sitter emot och rider med sätet för hårt. Om du lättar med sätet slipper du att hästen slåss mot handen. Du måste rida framåt och använda nedläggning och upptagning utan att få motstånd i handen eller i hästens bakben.
 
Det här kommer från holländarna, där Sjef Janssen lyckats på ett alldeles fenomenalt sätt. Holländarna släpper sätet när de tar tillbaka, i stället för att sitta till. En annan sak de gör i Holland är att hålla kvar i innertygeln. Det är en så ofantlig skillnad när man lärt sig hålla kvar i inner, och sedan kan lätta med båda. Man släpper ner med båda händerna, hästen ska vara lika på båda tyglar och ha en något rakare hals. De tränare som lär ut att man rider med rumpan - hästarna blir ju tokiga. Det här är svårt att förklara, men de hästar som går på innertygeln går på tygeln jämt.
 
Ditt problem är inte en bettfråga, det är en ridfråga - till 100 procent. Ett tips är att åka till Hans Olof Ottosson på kurs.
 
Lycka till!
/K-G SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar