Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Min sexåring är så stark i hoppning – ska jag byta bett?

Min sexåring har blivit så väldans stark när jag rider ut eller hoppar. Jag rider med ett tredelat eggbett nu, men det känns som att jag måste ta i allt vad jag kan för att få stopp på honom. Tränar regelbundet för dressytränare och då går det mycket bra, det är just vid hoppning och vid uteritter som han drar iväg. Borde jag testa något starkare bett, eller vad tycker du?

KG Svenssons svar:

Det är fel på dressyrtränaren! Det är min första reaktion. Man måste lätta på sätet när man tar förhållningar, så att man inte sitter emot och rider med sätet för hårt. Om du lättar med sätet slipper du att hästen slåss mot handen. Du måste rida framåt och använda nedläggning och upptagning utan att få motstånd i handen eller i hästens bakben.
 
Det här kommer från holländarna, där Sjef Janssen lyckats på ett alldeles fenomenalt sätt. Holländarna släpper sätet när de tar tillbaka, i stället för att sitta till. En annan sak de gör i Holland är att hålla kvar i innertygeln. Det är en så ofantlig skillnad när man lärt sig hålla kvar i inner, och sedan kan lätta med båda. Man släpper ner med båda händerna, hästen ska vara lika på båda tyglar och ha en något rakare hals. De tränare som lär ut att man rider med rumpan - hästarna blir ju tokiga. Det här är svårt att förklara, men de hästar som går på innertygeln går på tygeln jämt.
 
Ditt problem är inte en bettfråga, det är en ridfråga - till 100 procent. Ett tips är att åka till Hans Olof Ottosson på kurs.
 
Lycka till!
/K-G Svensson


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.