Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur får jag ett jobb med hästar?


Publicerat: 2010-12-08
Hej!

Jag är en 16-årig tjej som går andra året på gymnasiet (estetiska, ingen hästinriktning) och har egen häst. Vi är ganska nya för varandra och tävlar lokalt i hoppning.

Jag har blivit mer och mer intresserad av ett hästjobb efter gymnasiet, typ som hästskötare eller liknande, här i Sverige. Förutom att ta körkort och fortsätta tävla och träna på min egen häst, har du något speciellt tips för hur man kan bli mer attraktiv för hästjobb?

Tack för svar!KG Svenssons svar:

Hej!
 
Det första du ska göra är att ta hästskötarexamen. När du tar reda på vad som fordras för det har du kommit en bit på väg för att förstå vad det handlar om.
Nästa steg beror på vad du vill göra inom hästvärlden. Vill du bli hästskötare du kontakta någon av de bättre ryttarna och fråga om du får praktisera, till exempel Lisen Bratt, Svante Johansson eller Malin Baryard. Hos dem får man lära sig hur man handskas med hästar – där får man ju inte göra fel.
 
Om det är din egen ridning du vill utveckla kan det finnas bättre sätt att lära mer, för hos toppryttarna kan det vara svårt att få rida och få lektioner. De tävlar ju hela tiden och har fullt upp. Du kan åka till Hans Olov Ottosson, han ger lektioner och är seriös och du får lära dig till exempel seminstation. Kanske kan du betala av genom arbete, eller betala för dig.
 
Om det är ridlärare du vill bli, kontakta en ridskola och se om de behöver folk eller praktikanter. Som sagt; börja med hästskötarexamen!
 
Lycka till!
K-G SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar