Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Framtung häst som dyker efter hindren


Publicerat: 2007-12-13

Hej,

Jag har ett jättetrevligt sexårigt sto som jag hoppar regelbundet på låga höjder (70-100 centimeter). Hon är något överbyggd och har lite låg halsansättning så hon dyker rätt djupt i landningarna, även på låga hinder, vilket ibland får mig ur balans.

Jag har regelbunden hjälp av en erfaren hoppryttare, men även hon följer ibland med framåt. Jag skulle vara jättetacksam över tips på övningar för att stärka henne och lära henne att hålla upp sig i landningarna.

Mvh
Annika


KG Svenssons svar:

Hej Annika!
 
Jag tycker först och främst att du ska kolla på de två övningar jag tipsade om förra veckan. De kan nog hjälpa även din häst (Se frågan: "Valack som river hinder och trampar på markbommar").

Du behöver också tänka på att rida med lite buren hand mot hindren, så att hästen inte faller ner på bogarna. Känn hela tiden att du har stoet framför skänkeln, du ska inte rida för sakta i anridningarna.
I spången vill man att hon höjer sig lite mer med kroppen, så att hon inte bara kliver över hindren med benen. Därför är övningarna jag nämner här ovan bra, använd alltid utdragna markbommar när du tränar.

I markarbetet får ditt sto inte gå i för låg form, hon är sex år gammal och bör ha hunnit komma upp sig lite i formen nu. Annars får du arbeta på att resa upp henne lite så att hon inte hamnar tungt ner på frambenen. Hon får inte gå och hänga där nere, utan måste bära upp sig själv! Ta upp henne i formen samtidigt som du får vara noga med att hon är ordentligt eftergiven.

En bra övning att göra i markarbetet är att rida små bågar längs med långsidorna, så att hästkroppen får röra sig lite i sidled. Gör övningen i både trav och galopp. Det handlar inte om några stora serpentinbågar, utan varje båge ska max komma in två meter från spåret. Arbetet blir på så sätt intensivt och du får snabbare reaktioner i hästens kropp. Hon får nämligen aldrig bli entaktig i sin framtunghet.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
KG Svensson

 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet