Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Fullblod som "fastnar" i bommarna och grips av panik


Publicerat: 2007-12-20

Hej!

Jag håller just nu på att skola om ett fullblod som gått ett antal lopp på galoppbanan utan framgång. Han visar däremot talang på hoppsidan och så småningom ar målet att starta honom i fälttävlan. Jag har bara haft honom sex månader men själva hoppningen är inga som helst problem. Han älskar det!
Jag tror säkert att han skulle kunna gå runt 1,20 utan problem, han hoppar allt!

Mitt problem är att när han vid enstaka tillfällen nuddar eller river med bakbenen (frambenen är däremot inga problem) får han panik och rusar iväg som en helgalen häst! Han skenar samtidigt som han bockar som värsta rodeohästen (jag åker i backen så klart)! Det handlar inte om ofta eftersom han är väldigt rädd om sina ben, men jag vet inte riktigt vad jag ska göra.

Jag hoppar sällan höga hinder. Vi håller oss mestadels på en meter eller under, eftersom jag vill att både han och jag ska få bra förtroende för varandra. Jag förstår att han blir livrädd nar han nuddar bommen, men hur får jag honom att förstå att han inte behöver vara rädd? Jag kan ju heller inte acceptera att han drar iväg på det här sättet!

Han är väldigt duktig på bommar och cavalettis, kombinationer etcetera, och lyfter sina ben ordentligt. Jag arbetar honom mycket både från marken och uppsuttet - och han har utvecklats över förväntan på dessa sex månader. Jag hade tänkt debutera en meter nu i december, men är tveksam. Jag kan ju inte ha en tokig häst som springer omkring runt banan ifall att han river... Skulle vara tacksam om jag fick råd om hur jag ska tackla detta problem.

//Lotta


KG Svenssons svar:

Hej Lotta!

Jag tycker att du ska fortsätta att hoppa på ganska låga hinder tills hästen blir tryggare i hoppningen. Om du länger ut någon oxer får den inte vara för hög. Vill du istället hoppa en oxer lite högre så håll den smal, så att du låter bakbenen gå fria. När du hoppar oxrar ska du se till att dra ut markbommen cirka 30 centimeter framför hindret. Det ökar hästens möjlighet att få bättre gest i sina bakben.

Hästar som blir rädda på det här sättet slutar inte förrän de lär sig att få bakbenen rätt över hinder, det vill säga att de lär sig att öppna upp bak. Ju fler gånger hästen häktar i en bom med bakbenen, desto räddare blir den. Att den häktar i beror nästan alltid på felaktig bakbensteknik, hästen drar upp bakbenen under sig istället för att den öppnar upp sig bakåt/uppåt/utåt.

Om hästen öppnar upp sig korrekt bak så river den inte lika illa om den slår i, den river alltså på ett mindre obehagligt sätt och blir mindre rädd än om den har bakbenen under kroppen och därför "häktar fast" i bommen.

Som sagt, använd alltid utdragen markbom eftersom det hjälper hästen att få en bättre språngkurva, den får mer tid i luften och hinner därmed öppna upp bakbenen. Straffa inte om den rusar iväg, till exempel genom att göra halt eller rygga. Det hjälper inte - hästen är rädd och måste få tid att bli trygg. Du bör inte heller provocera fram problemet genom att hoppa långa hinder. Undvik att hästen slår sig, så att den bygger upp självförtroendet successivt.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
KG Svensson

 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet