Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


"Han lägger alltid in ett extra galoppsprång"

Min häst "lägger in" ett extra galoppsprång innan hindren. Vi har en jämn och sansad galopp i anridningen, men även om jag "trycker på" så lägger han till ett extra språng. Det gör att språngkurvan blir mer kvadratisk än rund... Ett riktigt känguruhopp med andra ord.
Vi har provat att lägga ut galoppbommar och då fungerar det riktigt bra, men så fort de plockas bort så kommer det där extra språnget. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra för att komma vidare med det här, kan ni hjälpa mig?

KG Svenssons svar:

Hej!

Det låter som att din häst rinner iväg, att den inte är tillräckligt hanterad framåt och tillbaka i galoppen. Du måste skaffa ett register i galoppen där du kan rida galoppsprång som är från 1,70 meter till 3,80 meter långa.
Det kan du till exempel öva genom att lägga ut två bommar med 19 meters mellanrum. Galoppera över dem och bestäm för varje gång hur många (jämna) galoppsprång du ska få in. Du ska klara allt från 9 till 4 galoppsprång mellan bommarna på marken, då kan du reglera din häst! Se till att du aldrig kommer för nära den första bommen, hästen måste ha plats för sina bakben.
 
När du hoppar bör du alltid dra ut markbommen 50-60 centimeter framför hindret, både på räcken och på oxrar. Då blir det tydligare för hästen att den måste stå emot bommen och gå av på rätt ställe.
 
Att det fungerar bättre med bommar mellan hindren visar att hästen landar obalanserat i vanliga fall. Av bommarna får den hjälp att landa rätt, men du lyckas inte riktigt att få den dit utan bommarna. Tänk på landningarna, de är faktiskt viktigare än avsprången. En häst som vänjer sig vid att landa bra kommer också våga gå av vid rätt avsprångspunkt, utan att lägga in ett extra galoppsprång. Släpp inte iväg hästen för mycket i landningen så att den tappar balansen.
 
Vänliga hälsningar,
KG Svensson

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar