Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


"Han lägger alltid in ett extra galoppsprång"

Min häst "lägger in" ett extra galoppsprång innan hindren. Vi har en jämn och sansad galopp i anridningen, men även om jag "trycker på" så lägger han till ett extra språng. Det gör att språngkurvan blir mer kvadratisk än rund... Ett riktigt känguruhopp med andra ord.
Vi har provat att lägga ut galoppbommar och då fungerar det riktigt bra, men så fort de plockas bort så kommer det där extra språnget. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra för att komma vidare med det här, kan ni hjälpa mig?

KG Svenssons svar:

Hej!

Det låter som att din häst rinner iväg, att den inte är tillräckligt hanterad framåt och tillbaka i galoppen. Du måste skaffa ett register i galoppen där du kan rida galoppsprång som är från 1,70 meter till 3,80 meter långa.
Det kan du till exempel öva genom att lägga ut två bommar med 19 meters mellanrum. Galoppera över dem och bestäm för varje gång hur många (jämna) galoppsprång du ska få in. Du ska klara allt från 9 till 4 galoppsprång mellan bommarna på marken, då kan du reglera din häst! Se till att du aldrig kommer för nära den första bommen, hästen måste ha plats för sina bakben.
 
När du hoppar bör du alltid dra ut markbommen 50-60 centimeter framför hindret, både på räcken och på oxrar. Då blir det tydligare för hästen att den måste stå emot bommen och gå av på rätt ställe.
 
Att det fungerar bättre med bommar mellan hindren visar att hästen landar obalanserat i vanliga fall. Av bommarna får den hjälp att landa rätt, men du lyckas inte riktigt att få den dit utan bommarna. Tänk på landningarna, de är faktiskt viktigare än avsprången. En häst som vänjer sig vid att landa bra kommer också våga gå av vid rätt avsprångspunkt, utan att lägga in ett extra galoppsprång. Släpp inte iväg hästen för mycket i landningen så att den tappar balansen.
 
Vänliga hälsningar,
KG Svensson

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.