Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som alltid river i trekombinationer

Hej!

Jag har en hoppfråga: När jag ska hoppa en trekombination med min häst river vi nästan alltid något av hindren. Jag har prövat att både korta galoppen och länga den, men något blir ändå fel i kombinationen.

Vi klarar nästan alltid första hindret men river nästan alltid det andra eller det sista. Det känns som att han blir längre och längre genom kombinationen och vi tappar då balans.

Har du något tips på hur jag ska rida för att allt ska gå felfritt och balanserat genom hela kombinationen?


KG Svenssons svar:

Hej!

Jag vill föreslå två övningar som gynnar hästens teknik i sådana här fall.

1. En övning som är bra är att först ha en upphöjd bom (på exempelvis sockerbitar cirka 20 centimeter över marken), därefter 6,10 meter till en "fyrkantig" oxer på 50 centimeter (3 bommar) och sedan 6,70-6,80 meter till ytterligare en oxer på 60 centimeter (4 bommar). Till en början ska markbommarna vara inrullade intill hindren.
Rid igenom övningen i en kort galopp. När hästen är stabil höjer du första oxern något och drar ut markbommen. Ju mer du höjer hindren desto längre dras markbommarna ut (max 60 centimeter). Det här tvingar hästen att hoppa med mer gest och bättre teknik. Så småningom kan du också höja andra hindret lite grann, dock inte mer än till 1.20.

2. Uppställningen till den här övningen är ganska lik den första. Börja med den upphöjda markbommen och sedan 6,10 meter till en oxer. Strax efter oxern placerar du en bom, upphöjd på två sockerbitar (runt 60 centimeter upp i luften). Efterhand kan du länga ut den bommen så att den hamnar upp till 70 centimeter bakom oxern. Detta lär hästen att komma upp och fram med sina framben, och på så sätt att få upp underarmarna.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar