Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som alltid river i trekombinationer


Publicerat: 2007-06-19

Hej!

Jag har en hoppfråga: När jag ska hoppa en trekombination med min häst river vi nästan alltid något av hindren. Jag har prövat att både korta galoppen och länga den, men något blir ändå fel i kombinationen.

Vi klarar nästan alltid första hindret men river nästan alltid det andra eller det sista. Det känns som att han blir längre och längre genom kombinationen och vi tappar då balans.

Har du något tips på hur jag ska rida för att allt ska gå felfritt och balanserat genom hela kombinationen?


KG Svenssons svar:

Hej!

Jag vill föreslå två övningar som gynnar hästens teknik i sådana här fall.

1. En övning som är bra är att först ha en upphöjd bom (på exempelvis sockerbitar cirka 20 centimeter över marken), därefter 6,10 meter till en "fyrkantig" oxer på 50 centimeter (3 bommar) och sedan 6,70-6,80 meter till ytterligare en oxer på 60 centimeter (4 bommar). Till en början ska markbommarna vara inrullade intill hindren.
Rid igenom övningen i en kort galopp. När hästen är stabil höjer du första oxern något och drar ut markbommen. Ju mer du höjer hindren desto längre dras markbommarna ut (max 60 centimeter). Det här tvingar hästen att hoppa med mer gest och bättre teknik. Så småningom kan du också höja andra hindret lite grann, dock inte mer än till 1.20.

2. Uppställningen till den här övningen är ganska lik den första. Börja med den upphöjda markbommen och sedan 6,10 meter till en oxer. Strax efter oxern placerar du en bom, upphöjd på två sockerbitar (runt 60 centimeter upp i luften). Efterhand kan du länga ut den bommen så att den hamnar upp till 70 centimeter bakom oxern. Detta lär hästen att komma upp och fram med sina framben, och på så sätt att få upp underarmarna.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
KG Svensson
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar