Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Osäker häst som blir livrädd för bommarna om han råkar slå i dem

Hej! Min häst är jätteosäker vid hoppningen och stannar ofta. Han kan ha hoppat ett hinder en miljon gånger, men helt plötsligt får han för sig att just det hindret är läskigt och tvärnitar. Jag upplever att han blir osäker och rädd, inte att han stannar för att vara "dum".
  
Vi har liknande problem när det gäller bommar på marken. Då tar han helst ett jätteskutt och hoppar över alla på en gång, precis som om han tror att de ska bita honom i benen. Skulle han råka nudda en bom innan han tar skuttet flyger han bakåt. Han känns inte ovillig mot hinder, eller mot bommarna, snarare tvärtom. Det där stoppet kommer liksom från ingenstans.
  
Hur kan jag träna bort det här beteendet? Finns det några övningar så att jag kan hjälpa honom att våga ”varje gång”? 
 


KG Svenssons svar:

Hej!
  
Det här är ett vanligt problem hos många av våra moderna hästar, de sätter helt enkelt sina bakben väldigt långt under sig och då gäller det att hålla de där bakbenen borta från bommarna. Det här kräver noggrannhet, en lydig häst och en ryttare som förstår vikten av att inte bara lätta på handen och överge hästen över bommarna eller hindret.
Låt hästen känna sig trygg och behåll den mellan hand och skänkel, lär den att vänta på dig och din hjälp. Det går alltså inte att bara styra mot bomserien eller hindret och hoppas att hästen ska klara sig själv.
  
Minska risken att hästen "skrämmer sig"
För att öka språngkurvan i hoppningen och för att minska risken att hästen slår i bommen och ”skrämmer sig” – ta hjälp av två bommar som läggs som ett infångande och brett "V". Lägg upp ena änden av bommen mot hindrets nedersta bom. Det här V:et hjälper hästen att tänka mer uppåt än framåt. Vill du förstora språngkurvan ytterligare kan du lägga ett likadant V även bakom hindret.
  
Lycka till!
/KGOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar