Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Bockar och kickar mellan hinder


Publicerat: 2015-09-04

Hej,
  
Min häst har börjat kicka och bocka mellan hindren när jag hoppar bana. Hur får man den att sluta med detta? Det är för det mesta i svängen på väg upp mot hindret det händer, där hon hamnar i korsgalopp eller ur balans. Då får jag lägga en volt och detta har hon satt i system. Vad ska jag göra?


KG Svenssons svar:

Hej,
  
För det första skulle jag be någon riktigt duktig att titta på sadeln, så att det inte är den som framkallar beteendet. När sadeln ligger fel blir det som ett sadeltvång och när hästen byter galopp, så som du beskriver, skulle jag kontrollera sadeln. Kolla upp det ordentligt eftersom det nästa alltid är den som ställer till problem.
  
Trycket bak på sadeln får inte vara för hårt, då hästarna är väldigt känsliga i korsryggen. Troligtvis sätter sadeln mycket tryck på musklerna, ofta är det sadlar som är för långa som ställer till trassel. Ska bakbenen komma in under hästen kommer också trycket, är det då något som ligger fel kickar de – hästar kickar inte så annars.
  
Även om sadeln är ordentligt kollad skulle jag ändå prova att lägga ett fårskinnsunderlägg under den, och se om hästen slutar att backa ur när trycket minskar. Fårskinn tycker jag är bättre än andra underlägg som exempelvis gelé. Det har en följsamhet som är bra och du kan med fördel lägga padden direkt på ryggen, så att den är närmast hästen och är ännu effektivare. Börja där, och kickarna och bytena borde sluta.
  
Med vänlig hälsning
KG Svensson
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar