Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som kastar sig åt sidan framför hindren

Hejsan!

Jag har ett hoppsto som jag ska börja tävla igen nu i vår/sommar. Jag har ett problem bara...
Hon är relativt svårhoppad då hon slänger sig åt sidan precis innan hindret! Hon bjuder jättebra men precis något steg innan hindret så slänger hon sig. Har du några tips på hur man kan få henne att sluta?

Tacksam för svar!


KG Svenssons svar:

Hej!

För det första måste du få hästen mer genomarbetad i markarbetet. Ofta är en sådan här häst inte rakriktad, den får en flykttendens åt sidan eftersom den är sned. Ta först och främst hjälp av någon duktig tränare som kan hjälpa dig att komma till rätta med detta och rakrikta hästen.

När det gäller hoppningen så har det här blivit ett invant beteende hos hästen. Det kan ta bara två gånger för en häst att lära in ett fel, men sedan tar det lång tid att arbeta bort det!

Det du kan göra när du hoppar är att lägga två bommar som i ett V framför hindren, och rida mellan bommarna i anridningen. Den öppna änden på V:et ska vara vänd mot dig och du kan till en början behöva ha så brett som 2,5 meter mellan bommarna i den smala ändan. Efterhand kan avståndet dras ner till kanske 1,5 eller 2 meter.

Genom att du, under en tid, alltid lägger V:et framför hinder på träning lär sig hästen att den ska vara rak i anridningarna. Du kan även lägga bommar på motsvarande sätt bakom hindren.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar