Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som kickar bakut efter hindren


Publicerat: 2015-04-12
Hej! Jag har en tolvårig valack som har gått upp till 1,45-hoppning med tidigare ägare. Jag har ägt honom i drygt ett år och jag kan knappt rida över bommar med honom. Han hetsar upp sig och väl över bommen sparkar han bakut, han gör samma sak även på hinder. Ibland sparkar han också efter hindret.
  
Jag vet inte riktigt vad jag ska göra, jag har kollat honom hos veterinären och har haft hem en kiropraktor. Dessutom har jag bytt sadel nyss, då min förra inte låg bra. Min tränare har sagt åt mig att inte lätta på sitsen över bommarna för att han inte ska sparka, men han gör det ändå och jag får så himla ont i ryggen. Jag tycker att det är lite obehagligt då jag nästan ramlar av...
  
Jag vet att jag kniper med knäna och liksom spänner mig lite för att kunna sitta kvar när han sparkar så där över bommarna/hindret, tror du att det kan bero på det? Och eftersom han sparkar efter bommarna/hindret så får jag en känsla av att han blir sur på mig för att jag stör honom på något sätt. Hur ska jag göra när han sparkar så där? Skulle i alla fall vilja få honom lugn och fin när jag rider över bommar.
  
Tacksam för svar,
MVH Erika

KG Svenssons svar:

Hejsan!
  
Problemen du beskriver kommer sig ofta av att sadeln inte är korrekt inpassad, eller att hästen har någon typ av åkomma i sin rygg. Har du uteslutit dessa saker kan jag bara rekommendera dig att stå upp i lätt sits. Låt hästen galoppera på, över bommar och småhinder, och låt den sköta jobbet lite mer själv.
  
Så länge den inte har ont någonstans kan man verkligen få känslan av att den är irriterad på dig som ryttare, precis som du själv är inne på. Då måste du jobba mycket med din sits – och upp och stå i lätt sits. Där ska du hitta balansen i foten, inte i knäet. Du ska ha tyngd ner i foten och axlarna ska vara i linje med knäna. Tänk dig lite som att du ska åka skidor i en puckelpist, den balansen och den positionen motsvarar väl vad som krävs av en ryttare som ska rida i lätt sits. Du får INTE hålla balansen i tyglarna.
  
När du tränar det här kan du rida över bommar och småhinder med 19 meter emellan, rid på olika antal galoppsprång tills du känner dig säker på att du kan variera galoppen så pass bra medan du står i lätt sits. En sådan övning kan du göra flera dagar i veckan. Du kanske också ska kontakta den föregående ryttaren och kolla hur den har ridit hästen? Han eller hon kanske alltid har haft en lättare sits, och då är hästen van vid det. Det känns som att det är du som måste anpassa dig efter hästen i det här läget. Den är så pass rutinerad att du får träna din sits tills du kan följa den på ett nytt sätt – utan att störa den genom att tappa balansen.
  
Jag kan också rekommendera dig att ta kontakt med en riktigt duktig tränare, gärna någon med gedigen bakgrund som verkligen kan det här med häst. Som det är nu tycker jag inte att du ska sitta ner på hästen alls i hoppningen, upp och stå tills den känner sig bekväm igen – kanske att du kan bli lite tyngre i sitsen efter hand.
  
Lycka till!
KG Svensson
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar