Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur får jag honom att sluta rusa?

Hej!

Jag rider på ridskola och rider oftast en och samma häst. Både hästen och jag tycker att hoppning är roligast, hästen är rutinerad och jag har lärt mig så oerhört mycket av honom. Han har tävlat 130-hopp i sina unga dagar, nu är han 17 år.

Nu till frågan. När man rider an på hindret exploderar han. Det gör han med alla på ridskolan, oavsett hur rutinerad man är. Jag har nu lärt mig hur man ska få honom att lugna ner sig lite före hindret men problemet ligger kvar efter hindret.

När vi landat är jag väldigt sen tillbaka och då har han hunnit galoppera en sträcka i hög fart. Hur ska jag lära mig att komma tillbaka snabbt i sadeln? Nu på ridskolan hoppar vi ofta inte banor men eftersom jag är intresserad av att köpa honom vill jag gärna ge mig ut på lite lättare tävlingar (clear round etc) och jag vet inte hur jag ska få honom att lyssna.

Att sakta ner till trav är oerhört svårt. Jag har tagit privathopplektioner på honom och det går ju bättre och bättre men det är farligt att ge sig ut på en tävling i den farten. Är det bara ett ryttarfel? När han tävlade som ung kan han ju inte ha gasat runt en bana i den fart han har nu tycker jag.

Eftersom han har detta tempo är det inte någon annan än jag som vill hoppa honom på ridskolan och det gör ju att han antagligen blir ännu mer explosiv när han väl får hoppa.

Efter köpet, borde jag då underhålla honom med att hoppa små hinder 40-50 cm någon gång i veckan eller är det för mycket för en relativt gammal och sliten häst?

KG Svenssons svar:

Hej!

Det är svårt att skola om en häst som är så pass gammal. Någonstans har ju hästen förmodligen varit med om någonting och den har säkert gjort så där ganska länge.

Prata med tränaren du rider privatlektioner för och fråga om hon eller han tror att du skulle klara av hästen efter köpet. Det kräver en ganska rutinerad ryttare att ens tänka sig att hoppa 1.30 igen.

Hoppa mycket på låga hinder först. Tänk på att verkligen ha hälarna ner och att överlivet inte går fram förrän hästen verkligen börjar hoppa.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
KG

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar