Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur får jag honom att sluta rusa?

Hej!

Jag rider på ridskola och rider oftast en och samma häst. Både hästen och jag tycker att hoppning är roligast, hästen är rutinerad och jag har lärt mig så oerhört mycket av honom. Han har tävlat 130-hopp i sina unga dagar, nu är han 17 år.

Nu till frågan. När man rider an på hindret exploderar han. Det gör han med alla på ridskolan, oavsett hur rutinerad man är. Jag har nu lärt mig hur man ska få honom att lugna ner sig lite före hindret men problemet ligger kvar efter hindret.

När vi landat är jag väldigt sen tillbaka och då har han hunnit galoppera en sträcka i hög fart. Hur ska jag lära mig att komma tillbaka snabbt i sadeln? Nu på ridskolan hoppar vi ofta inte banor men eftersom jag är intresserad av att köpa honom vill jag gärna ge mig ut på lite lättare tävlingar (clear round etc) och jag vet inte hur jag ska få honom att lyssna.

Att sakta ner till trav är oerhört svårt. Jag har tagit privathopplektioner på honom och det går ju bättre och bättre men det är farligt att ge sig ut på en tävling i den farten. Är det bara ett ryttarfel? När han tävlade som ung kan han ju inte ha gasat runt en bana i den fart han har nu tycker jag.

Eftersom han har detta tempo är det inte någon annan än jag som vill hoppa honom på ridskolan och det gör ju att han antagligen blir ännu mer explosiv när han väl får hoppa.

Efter köpet, borde jag då underhålla honom med att hoppa små hinder 40-50 cm någon gång i veckan eller är det för mycket för en relativt gammal och sliten häst?

KG Svenssons svar:

Hej!

Det är svårt att skola om en häst som är så pass gammal. Någonstans har ju hästen förmodligen varit med om någonting och den har säkert gjort så där ganska länge.

Prata med tränaren du rider privatlektioner för och fråga om hon eller han tror att du skulle klara av hästen efter köpet. Det kräver en ganska rutinerad ryttare att ens tänka sig att hoppa 1.30 igen.

Hoppa mycket på låga hinder först. Tänk på att verkligen ha hälarna ner och att överlivet inte går fram förrän hästen verkligen börjar hoppa.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
KG

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.