Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som slår om till korsgalopp före avsprånget


Publicerat: 2015-05-14

Hej!

Jag rider en femårig korsningsponny som jag själv har ridit in och utbildat/utbildar. Han har bara hoppat regelbundet i cirka sex månader. Jag har problem med att han byter till korsgalopp eller byter helt en till två språng innan hindret – detta gör att vi tappar rytm, kommer fel på hindret och oftast river när det händer.
  
Detta händer inte när jag hoppar på volt, bara på rakt spår. Jag har provat att vara tydlig med skänkeln och hålla kvar den i det läget innan hindret, men han blir väldigt stressad och det går väldigt fort. Det händer på alla höjder, dock inte varje gång, men när det sker ställer det till problem.
  
En annan tanke jag har är att när vi får en fin avsprångspunkt river han ibland och "klonkar" nästan alltid i hindren. Men när han får hoppa av för tidigt och ta ett större hopp blir sprången fina och det är väldigt sällan han river då. Ska jag låta honom hoppa av tidigt, eller fortsätta träna på att få ett normalt avstamp? Tips på övningar för båda problemen hade jag varit tacksam över!
  
Mvh Emelie


KG Svenssons svar:

Hej!
  
Det här är ett ganska vanligt problem som du beskriver – att hästen slår om till korsgalopp strax innan avsprång. Jag föreställer mig att din häst går med huvudet ganska högt och att den inte tänker så mycket ”hoppning” över hindret, utan att den mest ångar på.
Kontrollera först att hästen är helt frisk, så att det inte ligger smärta bakom. Det du sedan behöver göra är att få den bättre i balans, då inte minst genom att stärka dess galopp. När du gör detta får också hästen en annan form, där den har huvudet längre ner. Om man hårddrar det kan man ju säga att ju längre ner hästen har huvudet desto mindre kan den dra iväg i obalans, huvudet blir ju liksom i vägen. Detta är en liknelse för att göra det så tydligt som möjligt för dig.
  
Det du alltså behöver arbeta mycket med är att stärka hästens galopp så att den orkar balansera upp sig själv och därmed också kan tänka hoppning när den ska ta sig över hindret – inte bara ånga på i fullt ös. Ett sätt att göra detta på är att longera hästen, inspänd på ett lämpligt sätt för att hjälpa den med formen. Men detta ska du ju så klart inte göra själv de första gångerna, ta hjälp av en kunnig tränare som kan visa dig hur du ska göra. Tränaren kan då också få hästen i en lägre form och få den att bära sig själv i galoppen, utan att du sitter på och ”stör” den.
I longeringen kan man också låta hästen hoppa några små språng, i balans, så att den vet hur den ska bete sig sedan när du sitter på.
  
I ridningen handlar det mycket om att jobba med bommar på marken. Har du en D-ponny är tre galoppbommar med ungefär 2,70 meter emellan, före ett litet kryss, något du kan börja med. Då lär sig hästen att den inte kan springa in i hindret – och i och med att du gör hindret som ett kryss lär den sig att komma på mitten på det. Hästen måste acceptera att den ska hålla balansen över bommarna, utan att rusa iväg. Då gäller det att hålla lugnet själv för att hästen ska lära sig den nya form som krävs för att den ska kunna balansera sig.
  
Problemet med att den ”klonkar” i hindren hänger ihop med det här med obalansen i galoppen, ovan nämnda övning hjälper dig även med detta. Det är som sagt så att du måste få hästen att tänka ”hoppning” i balans. Bomövningar är riktigt bra, alltså att lägga bommar mellan hindren. Säg att du sätter två hinder på valfri höjd (börja lågt) med fyra eller fem galoppsprång emellan – lägg även bommar mellan dessa så att hästen måste hålla sig balanserad där.
  
Lycka till!
Vänliga hälsningar
KG
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar