Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som vägrar på bortaplan - men aldrig hemma


Publicerat: 2006-03-17
Hej!

Jag har en häst som är 163 cm i mankhöjd som jag tävlar och tränar på 90- till 110-nivå i hoppning. Hemma går det jättebra på både tävling och träning, men utanför klubben så vägrar hon alltid minst en gång. Det kan vara ett hur lätt hinder som helst.

Jag funderar på om jag ska byta träningsschema, men jag vet i så fall inte hur jag ska lägga upp det. Har du några bra tips till mig på saker att träna på? Eller ligger problemet någon annanstans?

Snälla hjälp mig för det är så frustrerande!


KG Svenssons svar:

Hej!

Hästar är inte tävlingshästar från början, det är vi som gör dem till det. Lyckas man med invänjningen till tävlingshäst kommer hästen i många fall tycka att det är väldigt kul att åka på tävlingar, vissa hästar springer till och med in i transporten när de ska iväg!

Hästar behöver få byta miljö ganska ofta för att bli bra och lugna tävlingshästar. Ju fler gånger de är med om att byta miljö, desto säkrare blir de. Åk och träna på andra ställen och åk gärna iväg på mindre clearrounder. Passa på nu på våren, det brukar finnas en hel del sådana träningstävlingar att åka på.

Om hästen blir svår på bortaplan kan du även behöva ifrågasätta om den är tillräckligt lösgjord och på hjälperna. Är hästen seg, stel, stum, oelastisk eller har dålig bjudning är det större risk att den avstår från att ställa upp. Lägg upp träningen med mycket lösgörande arbete så att du har hästen med dig inför uppgiften.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar