Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hästen bjuder inte på tävling

Hej! Jag har ett problem med min häst som är väldigt jobbigt. Han är en sån där jättesnäll läromästare som hoppar det mesta på träning, gör aldrig någonting jobbigt liksom. Men när vi kommer på tävlig (90 clear-round) laddar han ur totalt. Han bjuder inte över huvud taget på hinderna och hoppar bara "pilothopp". Eftersom han inte har någon bjudning får jag lägga all min energi på att driva fram honom och när han hoppar såna jätteskutt får jag svårt att sitta kvar? Han har tidigare gått som hopphäst med mer rutinerad ryttare än mig. Jag vet inte vad jag ska göra! Jättetacksam för all hjälp jag kan få! /Maria

KG Svenssons svar:

Hej Maria!

 

Du måste skaffa dig en tränare av hög dignitet som kan analysera hästen och dig. Sedan är det en fråga om din träningsmetod är riktigt rätt. Ett sätt att få upp en häst i kondition så att man känner att det händer något hos hästen, att den får sin egen tändning, är att intervallgaloppera.

 

Intervallgalopp:
Rid i galopp i tre minuter gånger sex, så att det blir 18 minuter totalt, med en till två minuters skritt mellan galopperna. Gör detta i tre veckor. Om det går bra, kör tre veckor till men öka med två gånger tre minuters galopp. Du ska gå från skritt direkt till galopp, efter det att du skrittat fram i tio minuter.
Gör detta varannan dag. Du kan efter detta köra markarbete, men att hoppa samma dag kan vara väl tufft.
Syftet med intervallträningen är dels att få bättre kondition hos hästen, dels att du lär känna din hästs galopp och lär dig att känna när bjudningen är äkta. Du får en uppfattning om när hästen tänder i.
Stå i lätt sits.

 

När du ska ut och tävla kanske du måste rida fram på morgonen och sedan på tävlingsbanan. En äldre häst måste värmas upp. Kanske 30-40 minuters uppvärmning. Har du inte värmt upp utan börjar dra in den kanske på graman finns det ingen självtändning i hästen och det kanske är vad du behöver komma till. Du måste komma till att du vet när hästen är framme, att du kan känna igen signalerna.

 

Ärver man gamla hästar så rider man hästen på sitt sätt. Du måste skapa hästen utifrån egna förutsättningar och komma underfund med hur knapparna funkar och hitta sätt så att hästen ställer upp på dig också.

 

Lycka till hälsar
K-G Svensson
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar