Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hästen drar åt höger före hindret

Hej! Jag har en väldigt glad häst som älskar att hoppa men jag har ett problem. Han drar gärna åt höger precis innan hindret och jag har verkligen ingen chans att stoppa det. Jag försöker att hålla emot men det går verkligen inte. Att bryta mönstret funkar om någon står och blockerar, men detta händer endast i vänstervarvet. Tips om hur man ska träna upp detta?
 
Mvh, Hedvig

KG Svenssons svar:

Hej Hedvig!
 
Du måste lära dig att känna när hästen är rak. Lägg ut ett "v" före och efter ett koppelräck så att bommarna flyttar in hästen mot mitten av hindret. Använd utdragna markbommar och gör en korridor av bommar med 1,5-2 meters avstånd mellan hinder så att hästen tvingas gå rakt - och så att du tvingas att rida den rak.
 
Galoppera gärna en eller två meter innanför spåret så att du lär dig att känna, så att du inte sitter med ett sitsfel. Ofta när man rider i ett varv driver man bara med en skänkel. Man måste möblera om lite, så att man får en känsla av att hästen går rakt. Rakt är att hästen ska spåra med sina ben. Man måste känna. Och då kan det vara bra att köra intervallträning, för när hästen slappnar av börjar den att gå rakt. 
 
Bli medveten om hur bakdelen går, om hästens bjudning och så vidare. Du måste känna när hästen går rakt och inte bara "knöla" (att inte bara rida på volt och ställa och driva med innerskänkeln, du ska känna spårningen och att hästen galopperar med bakbenen i framdelens spår).
 
Jag vet inte om hästen sitter fast någonstans, du borde ha någon som tittar på om den är jämn i korset - om hästen är sned i korset kan det göra att hästen går och sparar sig. Jag hade nog bett en duktig kiropraktor att titta på hästen.
 
Intervallträning kan vara bra för dig, så att du kan galoppera hästen tills den känns lika i varje varv. Intervallträning gör också att hästen slappnar av och då går den rakt, det är spända hästar som går på sidan.
 
Intervallgalopp: 
Rid i galopp i tre minuter gånger sex, så att det blir 18 minuter totalt, med en till två minuters skritt mellan galopperna. Gör detta i tre veckor. Om det går bra, kör tre veckor till men öka med två gånger tre minuters galopp. Du ska gå från skritt direkt till galopp, efter det att du skrittat fram i tio minuter. 
Gör detta varannan dag. Du kan efter detta köra markarbete, men att hoppa samma dag kan vara väl tufft. 
Syftet med intervallträningen är dels att få bättre kondition hos hästen, dels att du lär känna din hästs galopp och lär dig att känna när bjudningen är äkta. Du får en uppfattning om när hästen tänder i. Stå i lätt sits.


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar