Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hästen drar åt höger före hindret

Hej! Jag har en väldigt glad häst som älskar att hoppa men jag har ett problem. Han drar gärna åt höger precis innan hindret och jag har verkligen ingen chans att stoppa det. Jag försöker att hålla emot men det går verkligen inte. Att bryta mönstret funkar om någon står och blockerar, men detta händer endast i vänstervarvet. Tips om hur man ska träna upp detta?
 
Mvh, Hedvig

KG Svenssons svar:

Hej Hedvig!
 
Du måste lära dig att känna när hästen är rak. Lägg ut ett "v" före och efter ett koppelräck så att bommarna flyttar in hästen mot mitten av hindret. Använd utdragna markbommar och gör en korridor av bommar med 1,5-2 meters avstånd mellan hinder så att hästen tvingas gå rakt - och så att du tvingas att rida den rak.
 
Galoppera gärna en eller två meter innanför spåret så att du lär dig att känna, så att du inte sitter med ett sitsfel. Ofta när man rider i ett varv driver man bara med en skänkel. Man måste möblera om lite, så att man får en känsla av att hästen går rakt. Rakt är att hästen ska spåra med sina ben. Man måste känna. Och då kan det vara bra att köra intervallträning, för när hästen slappnar av börjar den att gå rakt. 
 
Bli medveten om hur bakdelen går, om hästens bjudning och så vidare. Du måste känna när hästen går rakt och inte bara "knöla" (att inte bara rida på volt och ställa och driva med innerskänkeln, du ska känna spårningen och att hästen galopperar med bakbenen i framdelens spår).
 
Jag vet inte om hästen sitter fast någonstans, du borde ha någon som tittar på om den är jämn i korset - om hästen är sned i korset kan det göra att hästen går och sparar sig. Jag hade nog bett en duktig kiropraktor att titta på hästen.
 
Intervallträning kan vara bra för dig, så att du kan galoppera hästen tills den känns lika i varje varv. Intervallträning gör också att hästen slappnar av och då går den rakt, det är spända hästar som går på sidan.
 
Intervallgalopp: 
Rid i galopp i tre minuter gånger sex, så att det blir 18 minuter totalt, med en till två minuters skritt mellan galopperna. Gör detta i tre veckor. Om det går bra, kör tre veckor till men öka med två gånger tre minuters galopp. Du ska gå från skritt direkt till galopp, efter det att du skrittat fram i tio minuter. 
Gör detta varannan dag. Du kan efter detta köra markarbete, men att hoppa samma dag kan vara väl tufft. 
Syftet med intervallträningen är dels att få bättre kondition hos hästen, dels att du lär känna din hästs galopp och lär dig att känna när bjudningen är äkta. Du får en uppfattning om när hästen tänder i. Stå i lätt sits.


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.