Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hästen följer inte innertygeln – vad ska jag göra?


Publicerat: 2011-06-17
Hej!
 
Jag har märkt att min häst inte riktigt följer innertygeln när jag rider markarbete/dressyr. Ytterskänkeln lyder han bättre, men har ni några tips på vad jag kan göra? Undrar också vad ni tycker om pessoaloungen till en häst som skulle må bra av att gå i lite lägre form och få upp ryggen ibland?
 
Tack på förhand!

KG Svenssons svar:

Hej!
  
Se till att du verkligen vänder med innertygeln, så att du inte "bara" leder med den. Och sitt mitt i sadeln så att du inte tränger emot med sitsen när du vänder. Sitter du och leder, och sitter emot på insidan, svänger hästen bara på halsen. Du måste sitta i mitten av sadeln och få hästen att vända för innertygeln och ytterskänkeln. Det är bra att hästen vänder för ytterskänkeln! Inre bakbenet måste gå mot inre fram. Annars går varken tygel- eller skänkelhjälperna igenom. Hästen ska spåra.
 
Loungen är ett bra sätt att träna på, men det finns många kombinationer du kan göra. Vad du ska använda och hur du ska spänna selen beror på hästens typ, halsansättning, rörelser och bakben. Vänd dig till någon som är duktig så att det blir rätt eftergift på rätt sätt.
 
Med vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar