Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur tränar man en häst som går "bakom hand"?


Publicerat: 2013-02-10
Jag har en rutinerad hopphäst som har för vana att gå bakom hand. Kan du förklara begreppet med att hästen går bakom hand? Varför gör den det och vad ska man göra åt det? I hoppningen är det i och för sig inget problem eftersom hon då kommer upp med huvudet. Men i markarbetet känns det oftast tomt i handen och hon går där nere och tuffar på utan kontakt. Vad ska jag göra?

KG Svenssons svar:

Hej!
  
När hästen går bakom hand betyder det att den har näsan bakom lodplanet, alltså att den vinklar in näsan mot bringan och "knäpper av" i nacken. Då släpper den kontakten med bettet och det är svårt att driva den framåt.
Det brukar vara ganska svårt att reda ut ett sådant problem, särskilt om hästen - som du skriver - är en rutinerad och äldre häst som har gått på det här sättet länge.
  
Det handlar om att få hästen att bjuda framåt mellan skänkel och hand och till att börja med måste du då försöka få den till en lägre form, där den söker kontakt med bettet. Jag förstår att du inte har samma problem på tävling, eftersom hästen då förmodligen har mer framåtbjudning och kommer mer fram mot handen.
  
Det första du ska göra är att kolla tänderna på din häst, om de är okej kan du prova dig fram med lite olika bett. Bland annat kan jag tänka mig att ett lite tjockare gummibett skulle kunna fungera. Men det är ju väldigt individuellt.
Såvida det inte är något som är fel på hästen är det här till största delen ett problem som måste lösas genom bättre ridning. Du måste lägga på mer ben, om hästen ökar utan att ge kontakt på bettet är det lite som att segla utan vind. Den blir svår att svänga eftersom det är helt tomt i handen.
  
I ridningen måste du alltså komma till med mer ben, du kanske måste hålla kvar lite längre i innertygeln för att verkligen få igenom att hästen svänger med och balanserar sig med halsen. Hästen måste bli lägre i formen, släppa spänningarna ifrån manken, komma framåt och nedåt. Du måste också jobba med samsidiga hjälper, så att det inte blir att du bara tar i innertygeln och släpper yttersidan helt. När hästen blir tillräckligt låg i formen tar den också stöd på bettet.
   
Eftersom du säger att problemet inte är lika stort när du hoppar kanske du helt enkelt ska hoppa oftare. Plocka in ett litet hinder i markarbetet som gör att du kan arbeta hästen i ett friskare tempo, utan att den går in där bakom hand. Ta även kontakt med en bra instruktör som kan hjälpa dig med detta, har hästen gått på det här sättet sedan den var tre år är det förmodligen svårt att komma runt problemet på ett enkelt sätt.
   
Lycka till!
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar