Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur tränar man en häst som går "bakom hand"?

Jag har en rutinerad hopphäst som har för vana att gå bakom hand. Kan du förklara begreppet med att hästen går bakom hand? Varför gör den det och vad ska man göra åt det? I hoppningen är det i och för sig inget problem eftersom hon då kommer upp med huvudet. Men i markarbetet känns det oftast tomt i handen och hon går där nere och tuffar på utan kontakt. Vad ska jag göra?

KG Svenssons svar:

Hej!
  
När hästen går bakom hand betyder det att den har näsan bakom lodplanet, alltså att den vinklar in näsan mot bringan och "knäpper av" i nacken. Då släpper den kontakten med bettet och det är svårt att driva den framåt.
Det brukar vara ganska svårt att reda ut ett sådant problem, särskilt om hästen - som du skriver - är en rutinerad och äldre häst som har gått på det här sättet länge.
  
Det handlar om att få hästen att bjuda framåt mellan skänkel och hand och till att börja med måste du då försöka få den till en lägre form, där den söker kontakt med bettet. Jag förstår att du inte har samma problem på tävling, eftersom hästen då förmodligen har mer framåtbjudning och kommer mer fram mot handen.
  
Det första du ska göra är att kolla tänderna på din häst, om de är okej kan du prova dig fram med lite olika bett. Bland annat kan jag tänka mig att ett lite tjockare gummibett skulle kunna fungera. Men det är ju väldigt individuellt.
Såvida det inte är något som är fel på hästen är det här till största delen ett problem som måste lösas genom bättre ridning. Du måste lägga på mer ben, om hästen ökar utan att ge kontakt på bettet är det lite som att segla utan vind. Den blir svår att svänga eftersom det är helt tomt i handen.
  
I ridningen måste du alltså komma till med mer ben, du kanske måste hålla kvar lite längre i innertygeln för att verkligen få igenom att hästen svänger med och balanserar sig med halsen. Hästen måste bli lägre i formen, släppa spänningarna ifrån manken, komma framåt och nedåt. Du måste också jobba med samsidiga hjälper, så att det inte blir att du bara tar i innertygeln och släpper yttersidan helt. När hästen blir tillräckligt låg i formen tar den också stöd på bettet.
   
Eftersom du säger att problemet inte är lika stort när du hoppar kanske du helt enkelt ska hoppa oftare. Plocka in ett litet hinder i markarbetet som gör att du kan arbeta hästen i ett friskare tempo, utan att den går in där bakom hand. Ta även kontakt med en bra instruktör som kan hjälpa dig med detta, har hästen gått på det här sättet sedan den var tre år är det förmodligen svårt att komma runt problemet på ett enkelt sätt.
   
Lycka till!OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.