Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Min häst släpper ett ben ibland och nonchar hinder! Vad ska jag göra?


Publicerat: 2009-06-12

Hej!

Det är så att jag har en häst som har väldigt stor kapacitet, men som ibland kan bli lite bekväm och släppa ett ben. Hästen går 1,40 klasser, har gått två 1,45 och en 1,50, 12 år gammal.
Jag upplever det som att när han kommer "för bra" så slappnar han av lite och nonchar hindret. Det är nästan alltid det lättaste hindret på banan.
När det är svårt eller han kommer lite fel är han klockren. Hur ska jag göra för att få honom mer försiktig? Han har så pass stor kapacitet så han skulle kunna vara felfri jämt. Jag vill ju att hästen ska vara superfokuserad, oavsett om jag rider en svår 1,50 eller en 90 cm.

Tacksam för svar! Sofie


KG Svenssons svar:


Hej Sofie!

Det handlar om hästens mentalitet, så du måste göra övningar som gör att den blir reaktionssnabb.
En bra övning är att lägga en bom på två sockerbitar, ca 30 cm högt, och sedan bygga en oxer bakom, 6,10 meter ska det vara mellan. Oxern ska vara fyrkantig. Börja med att ha oxern låg. Sedan höjer och länger du oxern. När det blir högre, rulla ut markbommen så att hästen blir tvungen att öppna ut bakbenen.

Om hästen inte vill hålla frambenen uppe kan du ställa två sockerbitar på baksidan av oxern som du lägger en vit bom på. Sockerbitarna ska stå upp (blir cirka 60-70 centimeter). Det här tvingar hästen att hålla språngkurvan längre och därmed frambenen ihop längre i luften.
När du höjer och länger oxern ska även den vita bommen bakom hindret flyttas, så att den alltid står cirka 70 centimeter bakom hindret.Den här övningen ska - när du värmt upp på lägre höjd - för att ge effekt på din häst, som går svår klass, vara byggd med oxern runt 1,30 hög och 1,60-1,80 lång. Så att hästen måste ta i så att språngkurvan blir längre och frambenen hålls i luften längre.

Det här är en bra övning att hoppa fram på, hästen måste ta bra språng redan från början och det stärker hästens frambensteknik, men även bakbenstekniken blir bättre.

Lycka till!
/KG Svensson

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar