Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Så får du hästen att acceptera din inverkan


Publicerat: 2011-11-12

Hej!

 

Jag har en medryttarhäst som jag har haft i sex månader ungefär, en elvaårig valack. Han har för några år sedan tävlat med en tjej i höga klasser i hoppning i hela Sverige - och han vann då. Men problemet är att han springer förbi hindren eller vägrar. När jag styr mot hindret känner jag hur han tvekar, och sedan springer förbi två meter före hindret.
Ägaren säger att jag måste hålla ihop händerna och ha superkorta tyglar/ett bra stöd i tyglarna för att han ska hoppa, men det gör han inte. Jag vet ju att han kan. Men allt måste vara perfekt. Det blir dessutom svårare ju högre hindret blir.  Har du några tips på hur man kan träna upp detta eller hur man ska göra?


KG Svenssons svar:

Hej!
 
Det låter som att du tror att du ska rida kort galopp, att du knölar och drar. Du måste hitta hästens egen balans och din egen balans. Ett sätt är att intervallträna.
 
Intervallgalopp: 
Rid i galopp i tre minuter gånger sex, så att det blir 18 minuter totalt, med en till två minuters skritt mellan galopperna. Gör detta i tre veckor. Om det går bra, kör tre veckor till men öka med två gånger tre minuters galopp. Du ska gå från skritt direkt till galopp, efter det att du skrittat fram i tio minuter. 
Gör detta varannan dag. Du kan efter det köra markarbete, men att hoppa samma dag kan vara väl tufft. 
Syftet med intervallträningen är dels att få bättre kondition hos hästen, dels att du lär känna din hästs galopp och lär dig att känna när bjudningen är äkta. Du får en uppfattning om när hästen tänder i. Stå i lätt sits.
 
Du måste få hästen att acceptera din inverkan, vi rider inte som Rolf-Göran allihop. Och hästar ser avstånd, det behöver du inte oroa dig för. För dig är uppgiften att veta när hästen är framriden och när den bjuder, så att du kan använda det sedan.
Har man en enda häst är det inte så lätt att lära sig att läsa bjudning, men du måste få känslan "nu stämmer det nog". Då vet man vad man söker sedan. Känner man att det är för dålig bjudning måste man rida fram mer. Det är många som lastar av, rider några varv och sedan hopppar - det är som att hoppa en kall häst. Man måste rida fram 30-40 minuter före första klassen.
 
Med vänlig hälsning,
K-G SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar