Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som inte taggar till vid hoppning

Hej!
 
Jag har en sjuårig valack som jag har ridit in själv, han är 180 centimeter i mankhöjd och har vuxit långsamt, så jag har tagit det sakta framåt med honom. Vårt problem sitter i hoppningen - eller min fråga är väl rättare sagt var gränsen går mellan att "Han behöver bara träna mer för att det ska fungera" och "Han är helt enkelt ingen hopphäst".
  
Hästen har fin bjudning på marken, vi tävlar dressyr med goda resultat och han är pigg och glad - och busig! - när vi rider ute i naturen. Men vid hoppning har han ingen bjudning alls. När vi kommer mot ett hinder får jag driva allt jag orkar hela vägen fram, hästen har aldrig vägrat på ett hinder men sprången blir väldigt "konstiga" i och med att han inte alls suger tag i dem själv, jag får övertyga honom i varje galoppsprång.
  
Det blir bland annat många rivningar, trots att vi hoppar lågt. Vi har som sagt tagit det väldigt sakta framåt. Löshoppat mycket, tränat regelbundet för hopptränare och vi började med Pay and jumps på 60 centimeter när han var yngre. Vi har sakta höjt hindren lite grann och tävlar idag bara 90 och 100 centimeter, men trots att det är lågt känns det som att det krävs en enorm ansträngning för min häst att ta sig över.
  
Bjudningen är sämre på tävling än på träning, men den är inte bra på träning heller. Som sagt fungerar allt jättebra när det inte är hinder framme, han orkar bära upp sig själv ordentligt och jobbar på med egen energi. Då är han en nöjd och glad häst, så det känns verkligen inte som att han har ont någonstans eller att utrustningen inte skulle passa.
 
När hinder kommer fram "dör" bjudningen. Detta händer även vid löshoppning, även vid 50 centimeters höjd... Är det dags att inse att han helt enkelt inte vill hoppa, eller ska jag fortsätta träna och i så fall hur?

KG Svenssons svar:

Hejsan!
  
Det var verkligen en svår fråga. Det brukar nämligen vara precis tvärtom – att hästen är seg i markarbetet och taggar till när den får syn på ett hinder.

Jag utgår ifrån att du har pratat med din tränare om detta, men jag råder dig att ta det med honom/henne en vända till. Det är svårt att bedöma hästens reaktion på hindret när man inte har sett den i verkligheten.
  
Det jag kan trots allt kan råda dig till är att hoppa hinder med markbom utdragen cirka 30 centimeter framför varje hinder. Då underlättar du för hästen att få bättre språng och på så sätt kanske den börjar gilla känslan av att hoppa.
  
Ett annat sätt att hitta framåtbjudningen hos hästen är att tömköra och longera den. Då kan du med enkla medel se till att den bjuder på marken, den energin kanske du kan överföra till hoppningen sedan.

Detta beror ju också lite på vad du själv vill göra med hästen. Är det dressyr du vill hålla på med kanske det inte ”stör” så mycket om hästen beter sig så här vid hoppning.

   

Lycka till!

/KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.