Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hopphäst som blir stark, "dragig" och låg i formen

Hejsan!
 
Min storhäst blir stark, dragig och för låg i formen på tävling. På träning är det en helt annan häst, men på tävling blir han väldigt laddad och vill ta saken i egna händer. Då river han lätt. Tyvärr, han har kapacitet, men blir springig - framför allt när det är lägre.
Jag vill ha upp honom i formen så att han lyssnar och inte går iväg just innan hindren. Vad tycker du att jag ska göra? Har du några tips på bra övningar?


KG Svenssons svar:

Hej,
 
Jag tycker att du kan bygga en övning med en markbom, sedan 12 meter till en liten oxer och därefter 13 meter till en ny markbom. Rid övningen så att du får in tre galoppsprång mellan bommen och hindret och sedan tre galoppsprång innan den avslutande bommen. Alla galoppsprång, både före och efter hindret, ska ha samma rytm. När du höjer kan du dra ut markbommen lite på oxern.
 
Rid denna enkla basövning regelbundet, den går ut på att du ska få harmoni i hästen. På din beskrivning låter det som att den inte är riktigt mellan skänkel och hand, hästen är inte tillräckligt eftergiven.
Se till att du verkligen kan ha den rund i formen och loss för innertygeln i markarbetet. Får du de här sakerna att fungera på hemmaplan kommer harmonin "på köpet" även på tävling - så länge du rider på samma sätt där.
 
Lycka till!
/KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar