Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hopphäst som plötsligt försämrat sin teknik

Hej KG!

Jag har en hoppglad men orutinerad sexåring som tävlat några 120, alltid felfri. Hästen är mycket "rädd" om benen, het på hinder och hoppat allt, nästan så att man ibland inte fått stopp på henne. Jag har arbetat mycket markarbete och hon börjar nu bli en hyfsat ridbar häst. Hon är något springig och för het på små hinder, det blir bättre när det blir lite högre.

Nu, helt plötsligt, har hästen helt försämrat sin teknik. Från att ha hoppat väl med ryggen och runda språng till att nu hoppa näst intill urusla språng med frambenen delade under sig. Detta resulterar ibland i grova rivningar och efter det viss osäkerhet på hinder, särskilt vid framåtdistanser. Hon hoppar oftast bättre på oxrar när hon har mer tid att få upp frambenen.

Jag har kollat hästen med veterinär som inte kan hitta något. Min fråga är nu, vad kan ha hänt? Är den för rädd om sina ben? Ska man hålla en superkänslig häst lindad vid hoppning? Hur hittar jag tillbaka till de bra sprången? Och hur kan jag hitta tillbaka till den tidigare självkänslan hos hästen?

Jag har egen erfarenhet av unghästutbildning av flera hästar till och med 140, men har aldrig stött på detta förut!


KG Svenssons svar:

Hej!

När en häst är väldigt ambitiös, eller kanske till och med överambitiös, och man går upp lite för tidigt i klasserna utan att den är etablerad på varje höjd kan sådant här ibland inträffa.

Det kan bero på att hästen har fått rädda sig lite för mycket, kanske hoppat i högt tempo och med för dålig balans mot hindren. Ibland kan det också bero på att ryttaren inverkat negativt på något sätt, kanske rider han eller hon för fort eller för långsamt. Ofta gäller detta lite tittiga hästar som nästan har överhoppat sig tidigare.

Tappar en sådan här ambitiös häst sitt självförtroende för sina egna språng kan det leda till en försämrad språngkurva. Jana Wannius sa en gång en klok sak, nämligen att de första sprången när man börjar hoppa en häst alltid är de bästa. Om hästen får negativa upplevelser på vägen blir sedan de sprången svåra att återskapa.

Om du har börjat få sådana här dåliga språng kommer de att vara kvar tills du ändrar på något. Ändring sker genom att du går tillbaka till grundridningen och grundhoppningen. Hoppa gärna långa serier och liknande så att hästens förtroende kommer tillbaka.

Detta kan ta tid, det handlar om att du får lägga en ny grund. Känner du dig osäker så vänd dig till en duktig tränare som kan hjälpa dig att komma rätt igen.
Åldern på hästen spelar egentligen ingen roll, så här arbetar man med en häst som tappat självförtroendet oavsett ålder. Ett generellt råd när det gäller tävlingshoppning är att se till att hästen är etablerad på en höjd innan man går upp en klass. Tumregeln är att hästen kan gå upp tio centimeter per år. Det är alltså ingen bra idé att gå från 1 meter till 1.20 på någon månad, hur väl den än hoppar.

Lycka till med din häst!

Vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.