Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hopphäst som sparkar bakut över och mellan hinder

Hej,

Jag har ett 10-årigt sto som jag tävlar 130- till 140-hoppning med. Hon hoppar bra och har bra bjudning, men problemet är att hon slår mycket efter skänkeln och även sparkar bakut över hindret. Vid vanligt markarbete när jag sitter ner så tål hon mycket skänkel utan att bli sur och det är även ok vid galopp i lätt sits utan hinder. Men så snart vi börjar hoppa börjar hon hetsa upp sig, sparka och hon byter även galopp bak. Svansen går som en propeller.

Det är till exempel ofta jättesvårt att få henne runt skänkeln och ut på båge, hon går emot istället. Jag har provat korta och långa sporrar och även helt utan, men det är ingen större skillnad. Jag är ganska kort och hon är stor, kan det bero på att min skänkel kommer för högt upp på magen? Jag har hoppat många olika hästar men inte haft det här problemet på någon annan.

Det är så synd för det tar bort koncentrationen och blir svårt att få en bra rytm på stora hinder. Hon sparkade inte med sin förra ryttare och inte första året med mig heller. Då var hon däremot istadig i markarbetet, men nu är hon lydig och fin.


KG Svenssons svar:

Hej!

Vissa hästar som inte riktigt öppnar upp sig bak kan använda en kick över hindret för att lösa saker och ting. I sådana fall tycker jag inte att det är något man ska bråka om. Men i ditt stos fall verkar ju sparkarna snarare bero på någon form av irritation. Irritationen kan till exempel komma från ryggen, sadeln eller ridningen.

Vad gäller ridningen så kan ett sådant här problem ibland bero på att ryttaren bara rider för innerhjälperna och inte för ytterskänkeln. Då trycks hästen utåt på böjt spår och till sist blir den sur. Prova att istället för att trycka med innerskänkeln vända för ytterskänkeln. Tänk lite sluta istället för öppna i markarbetet. Du kan till exempel öka och minska volten med tagen bakdel, först i skritt och sedan i galopp.

Ofta är det sitsen som är problemet, be en duktig tränare att titta så att du sitter och använder hjälperna rätt när du hoppar. Ett tips är att verkligen se till att du sänker innerbenet när du använder innerskänkel. Då blir skänkeln lugn istället för orolig mot hästens sida.

Om hästen är lite tät mellan sina tornutskott kan det vara sadeln som irriterar. Vid hoppning, och i vissa fall även vid markarbete, kan hästen uppleva att det känns trängre med en felanpassad sadel.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.