Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hopphäst som vägrar att byta galopp


Publicerat: 2008-12-05

Hej!
 
Jag har en stor femåring på 176 centimeter som jag tävlar med i 1,20 just nu. Till mitt problem, han vill inte byta galopp! Jag har tränat jättemycket på galoppombyte, jag försöker vara överdrivet tydlig, har hjälpbom på diagonalen med mera och har provat att lägga till spöet på det "nya" bakbenet. Han har en bra, bärig galopp men det verkar som att han bara skiter i mig när det gäller just det här, annars går han mycket bra. Vad kan jag mer göra? Vore väldigt tacksam för svar.
 
Mvh Frida


KG Svenssons svar:

Hej,

En sak jag tycker att du ska göra är att rida i lite lättare sits och med nästan ingen skänkel alls inför bytena (när du tränar). Sedan ger du hästen en snabb kick som bytessignal. Hästen ska vara fri i formen, tänk inte att den ska vara på tygeln. Då är risken, i det här läget, att den lyder handen snarare än skänkeln. Tänk att du "busar" in bytet, hästen ska nästan bli överraskad så att den hamnar lite ur balans. Pröva med lite "cowboy-ridning". Du får absolut inte klämma med skänkeln i bytet, utan tänk på skänkeln som ett getingstick snarare än som en kramning.
 
Det kan vara så att ditt problem beror på två saker. Dels har du en väldigt stor häst med god balans, som du därför har svårt att rubba balansen på (vilket är det man gör när man får hästen att byta i början). Dels kan det vara så att du komplicerat till bytena lite för mycket, och att du därför har hamnat i en ond cirkel som måste rubbas. Därav att du ska tänka lite bus!
 
Vissa hästar får problem med bytena när man lär in förvänd galopp och befäster den förvända galoppen väldigt mycket innan bytesträningen inleds. Byten är naturligt för hästen medan förvänd galopp är konstlat - men vissa hästar blir väldigt balanserade i förvänd. Vänd gärna halvt igenom när du tränar och rid ganska skarpt mot långsidesväggen, så att hästen "måste" byta vid långsidan för att inte tappa balansen. 
 
Om dina problem inte löser sig tycker jag att du ska ta kontakt med en riktigt skicklig tränare - som antingen kan hjälpa dig från marken eller sitta upp själv. Peter Eriksson är till exempel bäst i Sverige på att lära hästar galoppombyten, det här skulle han säkert kunna fixa på ett par minuter!
 
Lycka till!
Vänliga hälsningar
KG
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar