Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hopphäst som vägrar att byta galopp

Hej!
 
Jag har en stor femåring på 176 centimeter som jag tävlar med i 1,20 just nu. Till mitt problem, han vill inte byta galopp! Jag har tränat jättemycket på galoppombyte, jag försöker vara överdrivet tydlig, har hjälpbom på diagonalen med mera och har provat att lägga till spöet på det "nya" bakbenet. Han har en bra, bärig galopp men det verkar som att han bara skiter i mig när det gäller just det här, annars går han mycket bra. Vad kan jag mer göra? Vore väldigt tacksam för svar.
 
Mvh Frida


KG Svenssons svar:

Hej,

En sak jag tycker att du ska göra är att rida i lite lättare sits och med nästan ingen skänkel alls inför bytena (när du tränar). Sedan ger du hästen en snabb kick som bytessignal. Hästen ska vara fri i formen, tänk inte att den ska vara på tygeln. Då är risken, i det här läget, att den lyder handen snarare än skänkeln. Tänk att du "busar" in bytet, hästen ska nästan bli överraskad så att den hamnar lite ur balans. Pröva med lite "cowboy-ridning". Du får absolut inte klämma med skänkeln i bytet, utan tänk på skänkeln som ett getingstick snarare än som en kramning.
 
Det kan vara så att ditt problem beror på två saker. Dels har du en väldigt stor häst med god balans, som du därför har svårt att rubba balansen på (vilket är det man gör när man får hästen att byta i början). Dels kan det vara så att du komplicerat till bytena lite för mycket, och att du därför har hamnat i en ond cirkel som måste rubbas. Därav att du ska tänka lite bus!
 
Vissa hästar får problem med bytena när man lär in förvänd galopp och befäster den förvända galoppen väldigt mycket innan bytesträningen inleds. Byten är naturligt för hästen medan förvänd galopp är konstlat - men vissa hästar blir väldigt balanserade i förvänd. Vänd gärna halvt igenom när du tränar och rid ganska skarpt mot långsidesväggen, så att hästen "måste" byta vid långsidan för att inte tappa balansen. 
 
Om dina problem inte löser sig tycker jag att du ska ta kontakt med en riktigt skicklig tränare - som antingen kan hjälpa dig från marken eller sitta upp själv. Peter Eriksson är till exempel bäst i Sverige på att lära hästar galoppombyten, det här skulle han säkert kunna fixa på ett par minuter!
 
Lycka till!
Vänliga hälsningar
KGOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.