Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur får man en sned hopphäst rakare?

Hej,

Jag har ett elvaårigt sto som jag tävlar med på regional nivå i både hoppning och terräng. Jag har haft problem med att hon är lite sned, hon går gärna med bakdelen lite inåt och hoppar helst av med höger bakben. Därmed landar hon då och då i korsgalopp efter hindren.

Hon har nu undersökts av både veterinär och fysioterapeut och de konstaterade att hon är lite sned i musklerna vid ländkotor och korsbenet och använder därför sitt högra bakben mer när hon rör sig. Vänster bak vill hon alltså inte ta i med lika mycket. Hon är annars helt frisk, jag har aktiv hjälp av bra tränare och sadel och träns har gåtts igenom så att de sitter bra.

Jag skulle nu väldigt gärna vilja veta om du har några bra idéer om hurdana övningar som skulle kunna vara bra att göra med henne för att aktivera hennes vänstra bakben. Jag har redan fått några från fysioterapeuten, men skulle vara oerhört tacksam för några till.

Med vänliga hälsningar,
Jonna

 


KG Svenssons svar:

Hej Jonna!

Nummer ett tycker jag är att du hittar en skicklig kiropraktor som kan kika på oliksidigheten. Det finns ett par stycken i landet som är erkänt duktiga och som klarar av komplexa och svåra problem.
Du bör också dubbelkolla bakknäna på hästen så att det inte finns något veterinärt där, till exempel pålagringar.

När det gäller jobb för att stärka det svaga bakbenet så är det inte alla hästar som tycker om att ge efter för innerskänkel mot yttertygel. De tycker ofta bättre om att gå med lite tagen bakdel, så det kan du prova.

Rid med tagen bakdel, lite som sluta, på en 12- till 16-metersvolt. Hästen ska trampa runt på volten och därmed ta i lite extra med sitt inre bakben. När den lärt sig arbetet och gör det på ett bra sätt kan du minska volten till mellan 10 och 12 meter i diameter. Gör samma sak åt båda håll och traggla inte alltför länge.

Det du kommer att upptäcka är att ena bakbenet håller igen lite när hästen måste lyfta in det under kroppen. I det jobbiga varvet är det extra viktigt att du rider framåt ordentligt, längs med voltspåret, när du avslutar ridningen med tagen bakdel. Hästen ska då få med sig sitt inre bakben på ett aktivt sätt men får inte smita utåt med bakdelen (den ska spåra).
Växla på detta sätt mellan att rida med tagen bakdel och med att rida rakt fram längs med voltspåret eller fyrkantspåret.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar