Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur högt kan man hoppa med unghästar i olika åldrar?

Hej!

Jag undrar hur ung en häst får vara för att starta i en unghästklass i hoppning. Det finns ju hästar som är 6 år och som tävlar upp till 130-140 centimeter i alla fall. Ska man gå efter den principen jag lärt mig att öka 10 centimeter varje tävlingstermin så betyder det att en 4-åring tävlas i 90 centimeter. Är det rimligt? Vi har en 3-åring som är nyligen inriden och löshoppad en del, när kan vi börja tävla den på låga höjder?

Mvh,
Nina


KG Svenssons svar:

Hej Nina!

Kvalen till fyraårschampionatet går i 1.00-hoppning, så 90 centimeter till en meter kan du med andra ord hoppa med en fyraåring.

Det gäller dock att hästen är korrekt förberedd. Har den blivit löshoppad, gått treårstest, blivit korrekt inhoppad uppsuttet och har fått vänja sig vid lite olika hindertyper brukar det inte vara några större problem att starta antingen kvalitetsbedömning eller fyraårschampionat. Sedan är det såklart upp till ryttaren att bedöma om han eller hon vill försöka kvala hästen.

Vad gäller fortsatt tävling kan du kika på kvalreglerna för de olika årgångarnas championat och unghästklasser. Där får du en uppfattning om hur snabbt en häst, som är rätt matchad, kan avancera i klasserna.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar