Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur högt kan man hoppa med unghästar i olika åldrar?


Publicerat: 2006-06-16
Hej!

Jag undrar hur ung en häst får vara för att starta i en unghästklass i hoppning. Det finns ju hästar som är 6 år och som tävlar upp till 130-140 centimeter i alla fall. Ska man gå efter den principen jag lärt mig att öka 10 centimeter varje tävlingstermin så betyder det att en 4-åring tävlas i 90 centimeter. Är det rimligt? Vi har en 3-åring som är nyligen inriden och löshoppad en del, när kan vi börja tävla den på låga höjder?

Mvh,
Nina


KG Svenssons svar:

Hej Nina!

Kvalen till fyraårschampionatet går i 1.00-hoppning, så 90 centimeter till en meter kan du med andra ord hoppa med en fyraåring.

Det gäller dock att hästen är korrekt förberedd. Har den blivit löshoppad, gått treårstest, blivit korrekt inhoppad uppsuttet och har fått vänja sig vid lite olika hindertyper brukar det inte vara några större problem att starta antingen kvalitetsbedömning eller fyraårschampionat. Sedan är det såklart upp till ryttaren att bedöma om han eller hon vill försöka kvala hästen.

Vad gäller fortsatt tävling kan du kika på kvalreglerna för de olika årgångarnas championat och unghästklasser. Där får du en uppfattning om hur snabbt en häst, som är rätt matchad, kan avancera i klasserna.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar