Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur hoppar man in en unghäst uppsuttet?


Publicerat: 2008-12-12

Hej!
 
Jag ska eventuellt låna en c-ponny född 2004. Han är löshoppad men inte hoppad med ryttare på ryggen. Jag undrar om du har några tips så att han får bästa möjliga start i hoppningen?
 
Mvh
Tjejen


KG Svenssons svar:

Hej!

Det viktigaste är att hästen lär sig att vara rak mot hinder och att gå i ett lagom tempo i en reglerbar, tretaktig galopp. Inlärningen kan skilja sig något åt beroende på om ponnyn är av det lite latare eller av det lite hetare slaget.

Med den lugnare ponnyn kan man börja med att trava in på två kryss, som står efter varandra med 12 meter mellan. Märker du att ponnyn behöver mer plats för tre galoppsprång så läng ut avståndet. Träna på detta tills du kan få hästen att trava in på första hindret och sedan få tre raka, jämna galoppsprång fram till det andra krysset.
När det fungerar (kan ta ett par träningstillfällen), kan du gå över till att ha fyra eller fem galoppsprång mellan hindren. Men börja med tre galoppsprång - det är såpass långt att du hinner agera, men ändå såpass kort att hästen hela tiden har något att tänka på.
Du kan också träna på galoppbommar på volt där du travar in, men låter ponnyn fatta galopp över första bommen. Använd tre bommar med cirka 2,2 meter mellan varje (c-ponny).

Med en het ponny är det viktigt att den redan från början lär sig att inte rusa mot hinder. Så som man lär in hoppningen, så blir det nämligen i slutändan.
Trava in på första krysset, bryt av efteråt och lägg en volt i trav mellan hindren. Rid sedan på nästa kryss i trav. Först när hästen gör detta lugnt och väntar på dig, och du på ett enkelt sätt kan bryta av och styra, rider du båda hindren i följd med galopp mellan (för den heta c-ponnyn blir avståndet kanske 13 meter mellan dem i galopp).
När det gäller dessa heta ponnyer handlar det i första hand inte om att de behöver mer dressyr, utan att de måste lära sig förstå att det inte får gå för fort mellan två hinder. Detta grundläggs som sagt redan vid inhoppningen.

Om du lyckats få ponnyn att gå rakt mot hindren i en bra galopp där du kan hantera och reglera galoppsprången - då har du kommit riktigt långt. Det handlar inte om hindrens höjd, de kan vara väldigt låga i början.

Lycka till!
Vänliga hälsningar,
KG
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar