Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur länge kan hästen vintervila?

Hej,
 
Jag har en fråga angående hästens träning och muskler. Min häst är ett halvblodssto på elva år som tränades i 120-hoppning som unghäst. Men när hon blev åtta år fick hon föl och därefter gjorde hon inget speciellt i tre år. Nu har hon blivit riden i sex månader och har den senaste tiden blivit ganska stark och fin.
Nu på vinterhalvåret är det svårt att rida ordentligt eftersom vår paddock fryser, det är mörkt ute med mera. Min fråga är hur länge en häst kan ha "vila", det vill säga inte bli riden så hårt, utan att den tappar alltför mycket kondition och muskler?
Jag vill ju gärna kunna tävla ganska snart i vår igen om det går... Har du något tips om hur man ska bevara formen bäst, till exempel skritta eller liknande?
 
Tacksam för svar!
Mvh Jullan


KG Svenssons svar:

Hej!
 
Om en häst varit ifrån arbete under en mycket lång tid, som ditt sto har varit, tar det cirka fem till sex månader för musklerna att komma tillbaka. Med andra ord har du precis kommit dit. Skulle du ställa av henne igen finns risken att hon rasar ur ganska fort.
Det är en annan sak med en häst som varit i kondition under längre tid och vilas ett par veckor då och då, den brukar klara pauserna bättre. En sådan häst kan vara ifrån intensivare arbete i kanske en eller till och med två månader utan att tappa allt.
 
Men risken är alltså att din häst faller ur snabbare eftersom hon inte gått så mycket de senaste åren. Viktigt är att du skyddar henne mot väta och kyla så att hon inte står och fryser - då tappar hon nämligen muskler ännu snabbare. Foderstaten inför att du ställer av henne har också betydelse, att hon inte är för tunn.
 
Som det låter tycker jag inte att du ska låta henne vila mer än maximalt en månad, helst kortare tid. Titta på henne bakifrån - har hon muskler över ryggen och på insidan av låren? Är svaret nej kommer stoet att falla ur snabbt. Är svaret ja bör du kontrollera regelbundet att muskulaturen bibehålls.
 
Om en sådan här häst tappar för mycket muskler och kondition kan det ta två till tre månader att få den i skick igen. Och det betyder en försenad tävlingssäsong. Det du inte ska göra är att träna upp hästen för snabbt efter vila, det kan få skador som följd. Planeringen är viktig!

Kan du köra din häst till ridhus någon dag ibland, för att bibehålla viss träning under vintern, är det bra. Annars kan du försöka underhålla musklerna med långa skrittpass. Då faller inte hästen ur lika snabbt.

Lycka till!
Vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar