Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur länge kan hästen vintervila?

Hej,
 
Jag har en fråga angående hästens träning och muskler. Min häst är ett halvblodssto på elva år som tränades i 120-hoppning som unghäst. Men när hon blev åtta år fick hon föl och därefter gjorde hon inget speciellt i tre år. Nu har hon blivit riden i sex månader och har den senaste tiden blivit ganska stark och fin.
Nu på vinterhalvåret är det svårt att rida ordentligt eftersom vår paddock fryser, det är mörkt ute med mera. Min fråga är hur länge en häst kan ha "vila", det vill säga inte bli riden så hårt, utan att den tappar alltför mycket kondition och muskler?
Jag vill ju gärna kunna tävla ganska snart i vår igen om det går... Har du något tips om hur man ska bevara formen bäst, till exempel skritta eller liknande?
 
Tacksam för svar!
Mvh Jullan


KG Svenssons svar:

Hej!
 
Om en häst varit ifrån arbete under en mycket lång tid, som ditt sto har varit, tar det cirka fem till sex månader för musklerna att komma tillbaka. Med andra ord har du precis kommit dit. Skulle du ställa av henne igen finns risken att hon rasar ur ganska fort.
Det är en annan sak med en häst som varit i kondition under längre tid och vilas ett par veckor då och då, den brukar klara pauserna bättre. En sådan häst kan vara ifrån intensivare arbete i kanske en eller till och med två månader utan att tappa allt.
 
Men risken är alltså att din häst faller ur snabbare eftersom hon inte gått så mycket de senaste åren. Viktigt är att du skyddar henne mot väta och kyla så att hon inte står och fryser - då tappar hon nämligen muskler ännu snabbare. Foderstaten inför att du ställer av henne har också betydelse, att hon inte är för tunn.
 
Som det låter tycker jag inte att du ska låta henne vila mer än maximalt en månad, helst kortare tid. Titta på henne bakifrån - har hon muskler över ryggen och på insidan av låren? Är svaret nej kommer stoet att falla ur snabbt. Är svaret ja bör du kontrollera regelbundet att muskulaturen bibehålls.
 
Om en sådan här häst tappar för mycket muskler och kondition kan det ta två till tre månader att få den i skick igen. Och det betyder en försenad tävlingssäsong. Det du inte ska göra är att träna upp hästen för snabbt efter vila, det kan få skador som följd. Planeringen är viktig!

Kan du köra din häst till ridhus någon dag ibland, för att bibehålla viss träning under vintern, är det bra. Annars kan du försöka underhålla musklerna med långa skrittpass. Då faller inte hästen ur lika snabbt.

Lycka till!
Vänliga hälsningar,
KG Svensson



OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar




Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.