Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur ofta kan hästen hoppa?


Publicerat: 2013-12-08
Hur ofta kan man hoppa med en ponny? Jag älskar att hoppa och vill gärna gör det ofta, men vill inte att det sliter på hästen. Hur många gånger i veckan kan man hoppa? Sliter det på hästen om man hoppar tre-fyra gånger i veckan, behöver inte vara högt varje gång. Jag undrar också när hoppningen blir belastande för hästen?

KG Svenssons svar:

Hejsan!
  
Det är okej att hoppa hästen nästintill varje dag om det är så, men då måste man veta vad man håller på med och rida den i balans hela tiden. Om du inte rider hästen i balans och hoppar den ofta kan den bli skadad och få dåliga erfarenheter som sitter i länge.
  
Men en hopphäst ska ju hoppa och det finns många saker att träna på förutom att hoppa högt. Man kan hoppa en upphöjd galoppbom på volt ena dagen, en studsserie den andra och en bana den tredje. Allt handlar om vad du har för mål och plan med din häst – vilket är viktigt att du skaffar dig. Om du känner dig osäker på detta tycker jag att du i första hand ska hoppa när du rider för tränare, det vill säga en person som ser till att både du och hästen är på plats för att kunna komma närmare dina mål.
  
Vad gäller belastningen är det inte belastande att hoppa såsom jag beskriver ovan, men att hoppa 1,30-banor fyra gånger i veckan är så klart inte att rekommendera. En hopphäst ska tåla hoppning och den belastning som en välavvägd träning ger, men se till att träna på det ni behöver träna på och att tänka igenom vad det är du vill med hästen – då blir också träningen mer givande.
  
Lycka till!
/KG
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar