Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur ofta kan hästen hoppa?

Hur ofta kan man hoppa med en ponny? Jag älskar att hoppa och vill gärna gör det ofta, men vill inte att det sliter på hästen. Hur många gånger i veckan kan man hoppa? Sliter det på hästen om man hoppar tre-fyra gånger i veckan, behöver inte vara högt varje gång. Jag undrar också när hoppningen blir belastande för hästen?

KG Svenssons svar:

Hejsan!
  
Det är okej att hoppa hästen nästintill varje dag om det är så, men då måste man veta vad man håller på med och rida den i balans hela tiden. Om du inte rider hästen i balans och hoppar den ofta kan den bli skadad och få dåliga erfarenheter som sitter i länge.
  
Men en hopphäst ska ju hoppa och det finns många saker att träna på förutom att hoppa högt. Man kan hoppa en upphöjd galoppbom på volt ena dagen, en studsserie den andra och en bana den tredje. Allt handlar om vad du har för mål och plan med din häst – vilket är viktigt att du skaffar dig. Om du känner dig osäker på detta tycker jag att du i första hand ska hoppa när du rider för tränare, det vill säga en person som ser till att både du och hästen är på plats för att kunna komma närmare dina mål.
  
Vad gäller belastningen är det inte belastande att hoppa såsom jag beskriver ovan, men att hoppa 1,30-banor fyra gånger i veckan är så klart inte att rekommendera. En hopphäst ska tåla hoppning och den belastning som en välavvägd träning ger, men se till att träna på det ni behöver träna på och att tänka igenom vad det är du vill med hästen – då blir också träningen mer givande.
  
Lycka till!
/KGOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.