Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur överkomma rädsla för att hoppa högt?


Publicerat: 2012-04-10
Hur ska jag överkomma min höjdrädsla? När jag red ponny tävlade jag LA och var inte särskilt höjdrädd, men nu på storhäst så har jag fortfarande någon slags gräns vid samma nivå som jag hade på c-ponny. Ser jag att hindret blir över en viss höjd så låser jag mig i huvudet, och min häst är väldigt känslig och känner det med en gång. Jag vill så gärna övervinna min höjdrädsla, eller åtminstone kunna höja gränsen en bit åt gången.
  
Mvh Lina

KG Svenssons svar:

Ponnyn är världens bästa häst eftersom den många gånger helt okomplicerat tar ryttaren över hindret. Jag stöter ganska ofta på problemet som du beskriver. Att man hoppat ganska högt med ponny men att det blir problem när man går över till storhäst.
  
Det är ofta milsvid skillnad på att hoppa ponny och häst, därför kan det kännas motigt att styra på de högre hindren. Jag tycker att du måste ta hjälp av en duktig tränare för att komma runt problemet. Du ska lära dig att hitta rytmen i galoppen så att du kommer rätt på hindret och därifrån får ett behagligt språng.
Om du gång på gång kommer fel och hästen hoppar illa blir det svårt att ta sig vidare. Hoppet måste kännas bra och det är svårt att åstadkomma detta på egen hand. 
  
Med vänlig hälsning
/KG
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar