Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Så blir du stadigare i lätt sits

Hej!
  
Jag skulle vilja ha lite tips och råd om hur jag ska kunna bli stadigare i min lätta sits mellan hindren när jag hoppar. Tidigare har jag suttit ner mellan hindren, som var vanligast, men nu har ju den gamla stilen med att stå upp i lätt sits kommit tillbaka på senare år. Och min hopptränare vill att jag tänker på att stå upp mer.
  
Jag tränar och tävlar på 1,10-1,20-nivå, och har bra följsamhet. Däremot har jag sett på filmer från när jag rider att min rumpa rör sig väldigt mycket när jag står upp i galoppen, det spelar ingen roll vilken typ av hästar jag rider, vare sig den är mindre eller större. Jag slår aldrig i sadeln, men jag tycker att det ser hemskt ut.
Finns det något jag kan göra/tänka på för att vara mer stilla?

KG Svenssons svar:

Hej!
  
Du har kanske rätt i att allt fler står mer upp mellan hindren, men jag tycker att det helt och hållet har att göra med vilken slags häst man sitter på. Hästens temperament och erfarenhet bestämmer hur du rider den, är det en väldigt het häst kanske du inte kan stå i fältsits lika mycket - då den lätt tappar bakbensaktiviteten när den får springa framåt.
Det gäller också att hitta ett läge där du faktiskt rider hästen även när du står i fältsits – bara för att du ställer dig upp ska hästen inte falla ur balans.
  
Ett tips är att rida i fältsits ofta, så att du lär dig var du har din balans och att du känner dig säker där. Du ska tänka att överkroppen ska komma lite längre bak, luta dig inte framåt – då hittar du inte rätt vinkel i höften som gör att du kan balansera länge.
  
När jag red för Dag Nätterqvist på ”den gamla goda tiden” var det inte sällan som vi arbetade i fältsits i galopp under mycket långa stunder, ibland så länge som en timme. Övning ger färdighet, så det är bara att testa sig fram.
  
Lycka till!
/KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar