Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Så blir du stadigare i lätt sits

Hej!
  
Jag skulle vilja ha lite tips och råd om hur jag ska kunna bli stadigare i min lätta sits mellan hindren när jag hoppar. Tidigare har jag suttit ner mellan hindren, som var vanligast, men nu har ju den gamla stilen med att stå upp i lätt sits kommit tillbaka på senare år. Och min hopptränare vill att jag tänker på att stå upp mer.
  
Jag tränar och tävlar på 1,10-1,20-nivå, och har bra följsamhet. Däremot har jag sett på filmer från när jag rider att min rumpa rör sig väldigt mycket när jag står upp i galoppen, det spelar ingen roll vilken typ av hästar jag rider, vare sig den är mindre eller större. Jag slår aldrig i sadeln, men jag tycker att det ser hemskt ut.
Finns det något jag kan göra/tänka på för att vara mer stilla?

KG Svenssons svar:

Hej!
  
Du har kanske rätt i att allt fler står mer upp mellan hindren, men jag tycker att det helt och hållet har att göra med vilken slags häst man sitter på. Hästens temperament och erfarenhet bestämmer hur du rider den, är det en väldigt het häst kanske du inte kan stå i fältsits lika mycket - då den lätt tappar bakbensaktiviteten när den får springa framåt.
Det gäller också att hitta ett läge där du faktiskt rider hästen även när du står i fältsits – bara för att du ställer dig upp ska hästen inte falla ur balans.
  
Ett tips är att rida i fältsits ofta, så att du lär dig var du har din balans och att du känner dig säker där. Du ska tänka att överkroppen ska komma lite längre bak, luta dig inte framåt – då hittar du inte rätt vinkel i höften som gör att du kan balansera länge.
  
När jag red för Dag Nätterqvist på ”den gamla goda tiden” var det inte sällan som vi arbetade i fältsits i galopp under mycket långa stunder, ibland så länge som en timme. Övning ger färdighet, så det är bara att testa sig fram.
  
Lycka till!
/KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.