Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur rider man en het hopphäst?

Hejsan!
Jag har ett sto som är en aning het på hinder, hon vill helst inte vänta på mig utan tar gärna egna beslut. När jag vänder upp mot ett hinder kan det gå rätt bra tills det är ca 2-3 m kvar, då kastar hon upp huvudet och blir riktigt irriterad på mig när jag försöker hålla henne kvar. Efter hindret gör hon likadant.

Jag har fått lite olika förslag på lösningar, t ex att använda fast martingal osv men det är inget jag har prövat ännu. Det känns som jag hamnat i hjulspår som jag inte riktigt kan ta mig ur :(
Hon blir lätt spänd och stressad så det har blivit så att jag bara låtit henne gå på, bara för att slippa bråket. Då springer hon och blir flack och tramsig. Hon blir lika till sig av en bom på marken som ett hinder och jag försöker att ofta rida över bommar men hon är lika pigg på dom nu som för ett halvår sedan, så jag vet inte riktigt vad jag ska göra härifrån?!

Tacksam för svar!
Med vänliga hälsningar F

KG Svenssons svar:

Hej

Det låter som om din häst till att börja med måste lära sig att acceptera bettet. Vid en förhållning så måste den komma tillbaka, i stället för att slå sig fri och då kommer du få lättare i hoppningen. Du skriver inte hur gammal hästen är, men om det är en äldre häst så är det förmodligen ett invant beteende och det kan vara svårare att bryta. 

När hästen accepterar bettet så kan man börja hoppa igen, börja med att travhoppa ett litet kryss. Var väldigt noga i anridningen med att hästen accepterar bettet och inte springer ifrån dig. Ur det kan man bygga på med fler hinder. Om hästen springer iväg i landningen så var noga med att göra halt så den blir lydig även där.

Lycka till!
K-G SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar