Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur sätter man igång inför tävlingssäsongen?

Hej!

Jag har en pigg och glad D-ponny som jag tävlar LA-Msv hoppning på. Nu har hon haft sin vila då hon inte hoppades utan jag bara red markarbete och sedan trappades hon ner. Hon har stått i en vecka och jag har börjat sätta igång henne lite smått igen, men hur sätter jag bäst igång henne inför nästa års tävlingssäsong?

Hon hade bra kondition och muskler innan vilan, men jag undrar hur jag ska göra för att hon ska komma igång igen, och hur mycket och hur länge jag ska rida?

Eftersom hon är pigg så passar det inte att rida intervaller, då stressar hon bara upp sig. Så ge gärna andra förslag på vad man kan göra för att bygga upp konditionen och musklerna.

Mvh
Johanna


KG Svenssons svar:

Hej Johanna,

Om jag förstår din beskrivning rätt så har ponnyn inte stått helt och hållet i mer än en vecka. Det betyder att den inte kan ha hunnit tappa någon kondition - och egentligen inte någon styrka heller.

Inför en ny säsong är det viktigaste för hopphästen att den styrketränas. Gör man det, och galopperar ordentligt i det dagliga markarbetet, så behövs ofta inte någon specifik konditionsträning (det behöver däremot fälttävlanshästen).

Uppbyggande styrketräning handlar framför allt om att hoppa studs och serier, varvat med varierande markarbete. Inför en ny säsong tycker jag att man kan lägga in en period om minst sex veckor då man styrketränar en gång i veckan - med studsar och småhinder. För en d-ponny ska det vara ungefär 2,80 meter mellan studsarna.

Det mest krävande är att sätta upp fem små oxrar (max 60 centimeter) efter varandra. Börja lågt! Rider du en sådan studsövning (tillsammans med andra bomövningar och småhinder) en gång i veckan i sex veckor så har du lagt en god styrkegrund. Rids övningen lagom intensivt så tangeras hästens mjölksyretröskel, vilket krävs för att du ska komma vidare styrkemässigt.

Lycka till!
Vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar