Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur ger jag hopphästen självförtroendet tillbaka?


Publicerat: 2017-03-11

Hej! Jag har en häst som älskar att hoppa men som inte riktigt har självförtroendet. Antingen bjuder hon hela vägen fram för att sedan dra åt sidan eller tvärnita i sista sekunden innan hon ska trampa av, eller så rör hon sig inte alls. Det kan vara bommar på marken eller hinder upp till 1,20, det spelar ingen roll. Hon blir också väldigt spänd så fort hon ser ett hinder. Hon är kollad av flera veterinärer men allt är ok. Vi har fått jättemånga tips men inget verkar funka. Hon hoppar som en katt när hon väl hoppar och har jättefin hoppteknik. Hur kan jag göra för att ge henne självförtroende?
  
Mvh Filippa


KG Svenssons svar:

Här handlar det om att få hästen att slappna av och bli trygg i sin hoppning. Du skriver att den hoppar som en katt när den väl hoppar, vilket får mig att tro att din häst kanske ”överhoppar” sig. Det betyder ofta att ryttaren blir lite osäker och – medvetet eller omedvetet – sitter och bromsar i anridningen. Vilket i sin tur betyder att hästen blir osäker och rädd.
  
För att få hästen att slappna av kan du göra så här:
1. Lägg ut fem eller sex bommar med tre meter emellan på en långsida. Kom i galopp över bommarna tills du känner att hästen har slappnat av och litar på både dig och bommarna. Först då är du redo att gå vidare till övning 2 eller 3.
  
2. Sätt upp ett hinder på 50–60 centimeter med en bakbom på cirka 3,30 bakom. Här kan du även bygga med ”sidobommar” som infångare för att rama in hästen och hjälpa den att känna sig trygg.
  
3. Sätt upp ett hinder på 50–60 centimeter (även här kan du bygga med sidobommar) och lägg ut tre eller fyra galoppbommar bakom hindret.
  
Det här är övningar du kan göra några gånger i veckan. Det är viktigt att du som ryttare är i god balans. Observera att alla tre övningarna ska göras stående i lätt sits. Träna på att rida i lätt sits även under de pass där du inte hoppar.
  
Lycka till!
/KG
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar