Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur ger jag hopphästen självförtroendet tillbaka?

Hej! Jag har en häst som älskar att hoppa men som inte riktigt har självförtroendet. Antingen bjuder hon hela vägen fram för att sedan dra åt sidan eller tvärnita i sista sekunden innan hon ska trampa av, eller så rör hon sig inte alls. Det kan vara bommar på marken eller hinder upp till 1,20, det spelar ingen roll. Hon blir också väldigt spänd så fort hon ser ett hinder. Hon är kollad av flera veterinärer men allt är ok. Vi har fått jättemånga tips men inget verkar funka. Hon hoppar som en katt när hon väl hoppar och har jättefin hoppteknik. Hur kan jag göra för att ge henne självförtroende?
  
Mvh Filippa


KG Svenssons svar:

Här handlar det om att få hästen att slappna av och bli trygg i sin hoppning. Du skriver att den hoppar som en katt när den väl hoppar, vilket får mig att tro att din häst kanske ”överhoppar” sig. Det betyder ofta att ryttaren blir lite osäker och – medvetet eller omedvetet – sitter och bromsar i anridningen. Vilket i sin tur betyder att hästen blir osäker och rädd.
  
För att få hästen att slappna av kan du göra så här:
1. Lägg ut fem eller sex bommar med tre meter emellan på en långsida. Kom i galopp över bommarna tills du känner att hästen har slappnat av och litar på både dig och bommarna. Först då är du redo att gå vidare till övning 2 eller 3.
  
2. Sätt upp ett hinder på 50–60 centimeter med en bakbom på cirka 3,30 bakom. Här kan du även bygga med ”sidobommar” som infångare för att rama in hästen och hjälpa den att känna sig trygg.
  
3. Sätt upp ett hinder på 50–60 centimeter (även här kan du bygga med sidobommar) och lägg ut tre eller fyra galoppbommar bakom hindret.
  
Det här är övningar du kan göra några gånger i veckan. Det är viktigt att du som ryttare är i god balans. Observera att alla tre övningarna ska göras stående i lätt sits. Träna på att rida i lätt sits även under de pass där du inte hoppar.
  
Lycka till!
/KGOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.