Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur ska jag lugna hästen mellan hinder?


Publicerat: 2011-03-21
Hej!

Jag har en valack, e: Little Q-Furioso III, född 1990. Han är hur fräsch som helst och pigg och glad! Vi hoppar ganska mycket på lokal nivå, nu jobbar jag mycket med gymnastik och teknik.
Men, senast i veckan hoppade jag en liten serie, sockerbits-studs, 3 galoppsprång, räcke. Ville träna på att reglera sprången mellan studs och räcke och hoppade den åt bägge hållen. Men så fort han ser hinder i följd blir han så himla taggad och blir stark och ibland på snudd till lång. Vad kan jag göra för att ”lugna” honom emellan hinder? Rider honom på ett gummipelham, och det är just när det är hinder i längre följd som han tänder till på detta sätt.

Jättetacksam för svar!

KG Svenssons svar:

Hej!


Om hästen blir het i serien kan det bero på avstånden. Har du för korta avstånd kan hästen bli taggad av det, och om de är för långa ökar hästen. Ingetdera är bra. Jag tycker inte heller att det är en så bra övning med studs för att reglera till koppelräck, eftersom studsen ger mer energi och det gör hästen mer framåt.
Då är det bättre att använda sig av galoppsprång. Ha en serie med 6,10-6,40-6,50–70 mellan hindren, så att man gör ett galoppsprång mellan, och bygg små oxrar. Om du vill kan du lägga ut galoppbommar mellan, då får du en lugnare rytm.


Eller lägg bommar på marken med 6,5 meter emellan och sedan ett böjt spår till ett räcke. Om man böjer spåret blir hästen inte lika mycket framåt. Ha inte under tre språng till räcket, utan fyra till fem språng. Bommarna ger en bra galopp, du behöver inte krångla till det till koppelräcket. Fyll gärna räcket lite så att hästen står emot – även det är bra för farten.
Har man lärt hästen att att bli lite för mycket framåt tar det längre tid att lära om än att lära in. Var konsekvent vid varje träningstillfälle.


Med vänliga hälsningar,
KG Svensson
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar