Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


KG:s tankar om stilhoppning

Hej!
  
Hur ser du på det här med stilhoppning? Jag tävlar ponny på låg nivå och har problem nu när det allt som oftast är stilbedömning på tävlingarna. Vissa domare vill se att man står mer i fältsits mellan hindren, medan andra eftersträvar mer kontakt med sadeln. Jag har själv en tränare som förespråkar att man sitter hela tiden under banans gång. Det blir så dubbelt bara, när jag ser att det är en viss domare som dömer och som förespråkar att man ska stå upp. Ska jag då behöva ändra min ridning för just den starten, bara för att jag vet att domaren då bedömer mig bättre? Vad anser du förresten, vilket är mest effektivt? Att stå eller sitta ner merparten av banan?

KG Svenssons svar:

Hej!

Ja, jag förstår att det blir lite konstigt när domarna verkar döma olika. Men visst är det så att du får rida i den stil som du vet tilltalar domaren för dagen, annars får du ju inga bra poäng, tyvärr.

Jag har följt diskussionen som har varit om stilbedömningen och det har ju blivit lite tokigt när man införde detta som avgörande på ett SM, jag förstår om föräldrar till ponnyryttare reagerar över detta. Samtidigt är stilbedömning ett måste för att lära unga ryttare att förstå att man ska rida i balans redan på ponny.
För 20 år sedan var jag med i en grupp som tog fram ett förslag på stilbedömning, det fick dessvärre inget gehör. Men om vi infört det redan då hade vi inte behövt ha den här diskussionen nu.

Det finns ett stort behov av att lära rätt från början. För att lyckas som ryttare måste du kunna rida din häst i balans, steget från ponny till storhäst är stort och särskilt om du inte har fått lära dig hur du ska rida ponnyn rätt. Det som krävs är ett system som lär ryttare rida bra från början, redan på ridskola och uppåt.
Vad gäller bedömningen måste det ju självklart vara så att domarna bedömer utifrån samma kriterier, där har förbundet ett ansvar att se till att det blir på det sättet.

Det är svårt att svara på frågan om huruvida man ska sitta ner eller stå upp i sadeln. Det beror helt på vilken sorts häst du sitter på. Vissa hästar måste du hålla ihop med hjälp av sätet i och med att du sitter ner, medan andra går med bibehållen balans även när du står upp i sadeln.

Lycka till!
KG OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar