Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur träna bort omtramp före hinder?

Hej!
  
Jag har en maxad D-ponny som är sex år. Hon är inte så musklad och välutbildad som man kunde ha önskat. Vi köpte henne från ett danskt stuteri där hon bara har fått stå, men hon är grundinriden och väldigt trevlig.  Ponnyn har övat upp intresset för hoppning och vårt största problem är att hon tar ett extrasprång innan hindret, så att hon kommer alldelse för tätt inpå. Finns det någon bra övning för att lära mig och henne att komma på bättre. Vad ska jag tänka på för att få henne att göra tidigare avstamp?
  
MVH Alexandra

KG Svenssons svar:

Hejsan!
  
Ponnyn har en för kort galopp. Du måste träna den så att den blir mer reglerbar i galoppen och kan galoppera på i ett bättre tempo.
  
För att få ett bättre avstamp måste hästen bli mer utbildad. En bra övning är att lägga ut två bommar på marken med 19 meter emellan. Rid över bommarna och variera antalet galoppsprång mellan dem. När ponnyn går i tävlingsgalopp är det fem galoppsprång som gäller.
  
Hästen måste bli starkare i sin bakdel för att kunna trampa under sig i uppsprånget, om galoppen är för kort i anridningen orkar den inte detta och trampar om. Du måste också lära känna hästens galopp, galoppera mycket och växla tempot så att du vet hur hästen ska galoppera för att komma rätt på hindret. Det kan också vara idé att lägga ut en markbom en bit från hindret, då får hästen lättare att bedöma var avsprånget ska ske. Ta hjälp av en bra tränare som ser till att du kommer till rätt ridning och därmed kan utbilda hästen korrekt.
 
Med vänlig hälsning
KG

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.