Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur träna äldre häst så att den håller?

Hej! Jag har ett elvaårigt hoppsto, som jag undrar vad jag ska lägga upp för veckoschema till? Hon tränas för hopptränare 1-2 dagar i veckan. Ett hopp-pass och ett markarbetes-/dressyrpass. Utöver det har jag tillgång till ridhus, utebana och ridvägar i skogen. Hon tävlas 3-4 gånger i månaden och rids ganska intensivt, men hur ska jag göra för att hon ska hålla och få en varierad träning?

KG Svenssons svar:

Hästen är som alla idrottare, den måste byggas upp och toppa prestationsförmågan inför vissa tillfällen, sedan vila en period och sedan byggas upp igen. Det är viktigt att låta hästen vila emellan de stora uppgifterna.
 
Det är svårt att ge precisa råd kring just din häst eftersom jag inte vet hur den ser ut exteriört eller hur den fungerar psykiskt. Din häst kanske exempelvis går i framvikt hela tiden, då måste du träna den på ett visst sätt för att få den hållbar. Är det en pigg häst ska du ha den avrastad inför tävlingen och är den lat måste du se till att den är framme för skänkeln där du vill ha den.
 
Generellt behöver man träna mer galopp. Elitryttarna ute i Europa tränar mycket mer galopp än vad vi är vana vid i Sverige. Tänk att du kör intervallpass i galopp i ungefär 15 minuter, galopp är tretaktig och inte lika slitsam för hästen som trav. För att göra upp ett bra schema för just din häst måste du ta hjälp av en duktig tränare. Tränaren vet dina mål och när formtopparna ska komma, utifrån detta kan ni tilllsammans komma fram till ett bra upplägg.
 
Det är tränarens roll att hjälpa dig framåt mot dina mål och att se till att du når dem utifrån dina och hästens förutsättningar.
  
Lycka till!

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar