Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Så tar du steget från 1,40- till 1,50-hoppning

Hej! Jag undrar vad som kan vara bra att ha med sig i ryggen vid hästens träning från nationell nivå till elit. Alltså exempelvis snäppet från 140 till 150 centimeter. Söker konkreta tips på hur den allsidiga träningen bör och kan läggas upp, skadeförebyggande åtgärder, hur man håller hästen positiv trots den stora ansträngningen på den nivån och även om det finns andra saker att ha i åtanke inför en sådan satsning! Hästen blir åtta år. Tacksam för svar!

KG Svenssons svar:

Hej!
  
Det man kan se har förändrats de senaste åren är hur toppryttarna tränar sina hästar mer i galopp än tidigare. Långa galopp-pass är ett måste för att hästarna ska orka med att gå de högre klasserna, som innebär en extrem påfrestning för dem. Så om du inte redan har lagt in det i din träning är det dags att successivt börja vänja hästen vid att galoppera längre stunder.
Du ska sträva efter att kunna hålla hästen i balans i galopp i 20 minuter i ett sträck utan att den tappar sin form. När den är i tillräcklig kondition ska du efter det kunna hoppa fram direkt på en lite lägre bana och sedan galoppera 5-10 minuter efter det. Ta en liten kort paus i skritt, hoppa banan med högre hinder en runda, och galoppera 5-10 minuter efter det.

 

Ha koll på underlaget

När du börjar med den här typen av galopparbete är det självklart viktigt att det sker på ett bra underlag och att hästen vänjs successivt vid att galoppera längre och längre stunder. På det här viset kommer hästen förbi spänningarna som den kanske har och efter hand kan du trappa upp galopparbetet ännu mer.
När du ska trappa upp och påbörja det här arbetet är det bra att göra det successivt ett par dagar i veckan, tänk på att underlaget inte får vara för hårt eller för mjukt eller på ett sätt som gör att hästen spänner sig.
För att hålla hästen positiv i sinnet tror jag att det krävs att man lägger tid på att också rida ut i naturen. Du kan använda de här uteritterna till att bygga muskler och kondition, att galoppera i backar är till exempel mycket effektfullt om man gör det i balans och självklart är lyhörd inför vad hästen faktiskt klarar av. Galoppera upp och skritta ner, upprepa ett par gånger. Även här är det viktigt att ha koll på underlaget.

 

Skritta länge och ofta

Det är också viktigt att ha med sig att skritt inte är en bisyssla för hästen. Det finns en anledning till att nästan alla professionella stall i dag har tillgång till en skrittmaskin. Då kan hästen värmas upp innan du sitter upp och skrittas av efter att du har ridit. Sedan kan den kanske gå ett skrittpass till om dagen utöver det du rider. Lägg alltså tid på att skritta hästen, då håller den sig smidig och fräsch i kroppen.

 

Rid fram ordentligt

Något som många också slarvar med är att rida fram och värma upp hästen ordentligt. Petrus Kastenman sade alltid att det krävs 40 minuter innan hästen är tillräckligt varm för att börja jobba på allvar. Hur många värmer upp sin häst så länge nu för tiden?! Hästarna hos elitryttarna är ofta i gång en timme innan ryttaren sitter upp, då har de gått i skrittmaskin, promenerats för hand eller longerats vilket gör att påfrestningen på kroppen blir mindre än om man direkt börjar ställa krav.

Viktigt är också att vara lyhörd för hur din häst reagerar på det nya träningsupplägget, lär känna din hästs kropp och var noga med att visitera den och ha koll på hur den klarar av träningen genom att kolla temp, andning och allmäntillstånd varje dag.

 

Lycka till!

Vänliga hälsningar
KG Svensson
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.