Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som inte "bryr sig om" att den river

Hej!
  
Jag tävlar en häst som verkligen gillar att hoppa. Hon har kanske inte den bästa tekniken i världen, men jag har ändå hoppat enstaka hinder på 1,40 på träning och vi tävlar 1,20. Dock river hon ibland och det verkar verkligen som att hon inte bryr sig om det.
  
Hon tar liksom inte alls illa vid sig. Sist jag hoppade en 1,20-bana rev hon fem hinder (hon var nog lite trött för jag kom näst intill perfekt på fyra av dessa) och det bekom henne inte det minsta. Hur ska jag göra för att få henne att "lära av sina misstag". På träning har jag oftast en markbom lite utrullad.
   
Mvh Johanna


KG Svenssons svar:

Hej!
  
Ett bra sätt att träna hästens språngkurva på är att hoppa serier med krysshinder. Jag brukar använda mig av en serie som ser ut så här:

 

 

Börja med att rida över bommarna som kavaletti. Sprid ut dem med 1,5 meter emellan. Bygg sedan upp serien och kom in i trav. De rättuppstående hindren kan från början ligga direkt på marken eller vara omkring 50 centimeter höga. Var följsam genom hela serien och låt hästen göra jobbet.
  
Det som händer här är förmodligen att hästen stöter i det rättuppstående hindret mellan kryssen. Ofta får hästen runda, fina språng över kryssen men för att hinna upp med benen till räcket krävs ett rejält avstamp - och sedan måste den snabbt ner och sedan upp igen över krysset som följer. Du behöver inte höja upp särskilt högt för att få den här effekten.
När detta sedan fungerar och hästen verkligen tar i över räcket mellan kryssen kan du lägga till ett rättuppstående eller en oxer på ett relaterat avstånd, dock inte längre än 21 meter, efter serien. Rid inte iväg hästen fram till det sista hindret.
Vill du få ännu mer effekt kan du lägga bommar på marken mellan varje hinder. En markbom framför kryssen är också att rekommendera.
  
Den här typen av övning kan du göra ofta, detta för att underhålla språngkurvan hos hästen och göra den uppmärksam på var den har sina ben. Du som ryttare kan koncentrera dig på din sits och att hitta rytmen i sprången, se till att hästen går lugnt och stadigt, den får inte rusa genom serien.
Om det, som du skriver, är en häst som är van att hoppa lite högre kan du höja upp kryssen och räcket mellan dem, så att det passar er. Men gå inte för fort fram.
   
Lycka till!
/KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.