Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur ska vi träna ponny som skenar på tävling?


Publicerat: 2011-10-17
Vi har en åttaårig korsningsponny, kategori C. Jag känner inte till hans bakgrund, men de senaste två åren har han gått på ridskola (där han fick göra lite som han ville då han är mycket stark) innan vi plockade ut honom och bytte stall för två månader sedan. Ryttaren är tuff och rider både privat och i grupp. Hoppa kan han, är dock lite ängslig för hindren ibland.
Häromdagen var det premiär på en clearround. Framhoppningen gick fint och allt var lugnt. När de gick in på banan och speakern började prata blev hästen panikslagen och skenade iväg. Visserligen var det högt ljud, men vi blev helt paffa då det inte var något som man "räknade" med. Tyvärr skadade sig ryttaren och det blev ingen hoppning inne på banan. Hur tränar man upp en ponny med dåligt självförtroende? Eller handlar det om att få honom att lita på sin ryttare? Hemma är han ju lugn och träningen går bra.

KG Svenssons svar:

Det är ju en liten gangster ni har! Den har lärt sig att sticka, det är ofta så med hästhandlarhästar som hamnar på ridskola, att det har hänt något med dem. Om man tar sådana hästar dyker det upp sådana här problem.
Ni måste få koll på när hästen bjuder, som det är nu är den "falsk". Men det här beteendet går nog aldrig bort helt hos hästen. Ryttaren måste bli så skicklig att hon kan förhindra att det här händer.
 
Ett råd jag kan ge är att stoppa bomull i öronen och ha luva. Ljudet gör att hästen tänder till, och hästen reagerar och exploderar. Det kan vara på en äng, det kan vara en traktor eller en presenning, och den som sitter på måste klara att hålla hästen. Sätter man för så att det blir tyst händer det inte lika många gånger. En risk är dock att hästen kan bli konstant lat.
 
Vad ni kan göra är att åka på många pay'n jump. Longera hästen när ni är borta så att ni vet om den kommer att tända till. Den ska klara av den nya miljön och ska kunna tänkas acceptera den utan att sticka.
 
Om ponnyn inte är lämplig som lektionshäst är det väl tyvärr frågetecken även här. Hästar med den här attityden är inte lätta och det finns en stor risk för skador. 
En riktigt duktig ryttare kanske kunde hjälpa. Som rider igenom, hoppar igenom, galopperar tillfälligt fort. Men då får hästen bättre kondis och då måste ryttaren lägga ner väldigt mycket jobb på att klara av den. Men det kan vara ett sätt att komma vidare.
 
Med vänlig hälsning,
K-G SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar