Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur tränar jag hästen till en bättre bakbensteknik?

Hej! Min häst river ofta med bakbenen, han öppnar inte upp ordentligt bak. Hästen är sju år och är tävlad och tränad runt 110 centimeter. Finns det någon övning för att få en förbättrad bakbensteknik?

KG Svenssons svar:

Hej!
  
För att förbättra hästens bakbensteknik kan du dra ut en markbom en bit från hindret, så att hästen lättare hittar avsprångspunkten. Ett annat sätt är att lägga två bommar som ett "v" framför hindret, börja med att lägga dem på marken. När hästen vant sig vid bommarna kan du lägga upp dem med ena änden på hindret.
    
Det bästa är att bygga en serie med fyra-fem språng och med tre meter mellan hindren, där sista hindret är ett koppelräck. Då lägger du de två bommarna som ett "v" på sista hindret. Bommarna gör att hästen höjer kroppen över hindret och att den kommer runt med bakbenen. Du kan lägga bommarna ganska tätt ihop, med ungefär 50 centimeter emellan i "spetsen" av v:et, om nu inte hästen reagerar på dem vill säga. Höj hindren till en meter ungefär, och hoppa igenom serien så att hästen lär sig att hoppa upp med hela kroppen.
  
Lycka till!
/KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar