Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur tränar man hästen att hoppa långt och inte bara högt?

Hej! Min häst har en förmåga att hoppa av för tidigt och får då problem med att nå över hindret. Det här blir ju ett problem, framför allt vid hoppning av längdhinder som till exempel en trippelbarr. Jag skulle vilja ha råd om övningar där man tränar hästen att hoppa långt snarare än högt, hur ska man tänka när man rider an mot en trippelbarr? Vilken bom är viktigast, så att säga?
  
Med vänlig hälsning
Annika


KG Svenssons svar:

Hej! Den viktigaste bommen i en trippelbarr är enligt mig mittenbommen. Förklaringen är att om du fokuserar på frambommen riskerar du ett för tidigt avsprång, fokuserar du på bakbommen håller du förmodligen i tygeln lite för hårt för att nå över. Fokuserar du i stället på mittenbommen blir det mer lagom.
Att rida mot ett längdhinder, exempelvis en trippelbarr, är inte komplicerat. För att få avsprångspunkten på rätt ställe handlar det ofta om ryttarens balans.
  
Träna så här: Lägg upp ett lågt koppelräck med en bom bakom (avstånd 3,10 till 3,50 meter). Rid an i galopp, sitt i god balans, luta dig inte bakåt och sitt inte för djupt i sadeln. Låt hästen landa mot den bakre bommen i lugn och ro så att den blir trygg i sin landning. Detta kan man träna ett par dagar i veckan.
Här är det mycket viktigt att ryttaren verkligen är i hundra procents balans. När man känner att man är det, i hundra procents balans över koppelräcket och hoppningen fungerar väl, kan man gå vidare och göra samma övning över en låg oxer på maximalt 60 centimeter.

Vänliga hälsningar,
KGOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar