Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur tränar man på att få ett jämnt tempo och flyt i hoppningen?

Hej! Hur tränar man på att hitta ett jämnt tempo och flyt i hoppningen? Jag har ett svenskt halvblod på tolv år som jag mest hobbyrider. Själv är jag ganska allround i min ridning, men på senare tid har det blivit allt mer hoppning eftersom både jag och min häst tycker att det är roligt. Nu har vi fått problem med att hålla den tänkta linjen mellan hindren, plus att det ofta blir ojämnt och ryckigt. Det spelar ingen roll om vi hoppar lågt eller högt, det bli likadant ändå.
Finns det några bra övningar för att få ordning på detta?
  
Mvh Lena


KG Svenssons svar:

Hej Lena!
  
Det du måste jobba med är att bli mer tempomedveten. Ett bra sätt att träna på det – och det spelar ingen roll vilken nivå man ligger på, den här övningen fungerar för alla – är att använda bommar på marken.
  
Lägg avståndet mellan dem på 19 eller kanske 23 meter. Jobba med att variera antalet galoppsprång mellan bommarna (och bestäm antal innan du går in på dem). Oavsett antal är det viktigt att hästen galopperar i balans och bjuder lika mycket i varje språng.
  
Här är det också viktigt att du lägger upp önskat tempo från början och bibehåller det, du ska inte behöva driva mer för att få ett större steg. Då kan du råka få en hetare häst än vad du vill ha.
  
Lycka till!
/KGOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar