Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Kan jag rasta av hästen med lösgalopp?

Hej,
 
Hästen som jag har börjat rida nu har sådan överskottsenergi att jag låter henne lösgaloppera sig trött. Är det farligt när hon inte är aktiverad så mycket på ett tag? Hon har ju sådan energi!


KG Svenssons svar:

Hej!
 
Att lösgaloppera är ansträngande - och att göra det tills hästen blir trött kan leda till överansträngning. Om du dessutom gör det varje dag, på en häst som är het men dåligt igång, kan det i värsta fall leda till rejäla skador - som tar lång tid att läka. Därför är det inte att rekommendera som avrastning.
 
Jag tycker att avrastning ska ske under kontrollerade former, till exempel genom tömkörning eller longering. Att låta hästen galoppera fort sliter väldigt på den.
Visst kan man då och då lösgaloppera en unghäst för att bygga kondition inför exempelvis treårstestet. Men då ska den gå i kontrollerad mellangalopp och lika många varv åt båda hållen. Unghästar når snabbt sin mjölksyretröskel, så det blir inte så många varv.
 
På vuxna hästar finns det bättre sätt att både rasta av och att bygga kondition, med mindre risk för skador. Lösgalopperar du din häst tills den blir trött kommer du dessutom att bygga mer och mer kondition i den - och då får den ännu mer energi med tiden!
 
Mitt råd är att du rider för en duktig tränare, gärna en A-tränare, och för en dialog med honom eller henne om hästens utbildning. Han eller hon kan diagnosticera varför hästen blir het. Det behöver inte bara ha att göra med att den varit avställd, ibland kan det vara något i ridningen som triggar hästen att exempelvis gå fortare och fortare.
 
Lycka till med din häst!
 
Vänliga hälsningar
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.