Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Känslig ponny som blir stark i handen

Hej!

Jag har en otroligt fin ponny som älskar att hoppa, men han är dock lite för pigg ibland. Han drar nästan alltid iväg både före och efter hindret och tar liksom tag i bettet.

Han har haft stora problem med sår i mungiporna för något år sedan så han är väldigt rädd om sin mun, samtidigt som det är en väldigt känslig häst som lätt blir nervös. Rider jag honom på ett vanligt bett blir han alldeles för stark och risken att han får tillbaka sina sår är stor. Nu rider jag honom på ett pelham då det inte trycker så mycket i mungiporna och ibland på ett rakt gummibett. Han tycker dock inte om pelhamet så jättebra.

Min fråga är då om ni har några bra tips på vad jag ska träna på, typ ridövningar och om ni vet nåt bett som jag skulle kunna prova?

Väldigt tacksam för svar!

KG Svenssons svar:

Hej!

Om man ska börja så här: Så som man låter ponnyn göra, så gör den tills någon har ändrat på systemet. Om man har låtit den dra iväg efter hindret så har den lärt sig att så kan den göra. Att lära in något tar bara några gånger, men att lära om tar tusen gånger.

Man måste upprepa tills hästen förstår och ryttaren måste vara väldigt konsekvent. Det lättaste är att arbeta över bommar. Galoppera över flera bommar på ett avstånd där du kan lägga in få eller många språng. Träna tills ni är överens om farten. Ta också hjälp av en tränare som förstår problemet och kan hjälpa er. På sådana här hästar får överlivet aldrig gå för långt fram, det sätter bara fart på dem.

När du hoppar kan du sätta upp ett litet hinder med en markbom bakom så att hästen måste bromsa upp direkt efter hindret. För att hästen ska landa i balans krävs balans hos ryttaren.

Det bästa är förstås om man kan få hästen att fungera på ett vanligt tränsbett, men blir den för stark måste man ha ett bett som får hästen att reagera. Ett rakt pelham i gummi brukar vara bra. Blir den för känslig kan man testa att trä kedjan utifrån och och genom från båda håll genom bettringarna så att trycket bara blir på mitten av kedjan.

Hästen måste också gå i en ändamålsenlig form. Den behöver inte gå på tygeln, men man ska försöka få den att bli lägre i hals och huvud och att den kan hitta sin balans.

Vänliga hälsningar,
KG Svensson

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.