Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Känslig ponny som blir stark i handen


Publicerat: 2007-03-13
Hej!

Jag har en otroligt fin ponny som älskar att hoppa, men han är dock lite för pigg ibland. Han drar nästan alltid iväg både före och efter hindret och tar liksom tag i bettet.

Han har haft stora problem med sår i mungiporna för något år sedan så han är väldigt rädd om sin mun, samtidigt som det är en väldigt känslig häst som lätt blir nervös. Rider jag honom på ett vanligt bett blir han alldeles för stark och risken att han får tillbaka sina sår är stor. Nu rider jag honom på ett pelham då det inte trycker så mycket i mungiporna och ibland på ett rakt gummibett. Han tycker dock inte om pelhamet så jättebra.

Min fråga är då om ni har några bra tips på vad jag ska träna på, typ ridövningar och om ni vet nåt bett som jag skulle kunna prova?

Väldigt tacksam för svar!

KG Svenssons svar:

Hej!

Om man ska börja så här: Så som man låter ponnyn göra, så gör den tills någon har ändrat på systemet. Om man har låtit den dra iväg efter hindret så har den lärt sig att så kan den göra. Att lära in något tar bara några gånger, men att lära om tar tusen gånger.

Man måste upprepa tills hästen förstår och ryttaren måste vara väldigt konsekvent. Det lättaste är att arbeta över bommar. Galoppera över flera bommar på ett avstånd där du kan lägga in få eller många språng. Träna tills ni är överens om farten. Ta också hjälp av en tränare som förstår problemet och kan hjälpa er. På sådana här hästar får överlivet aldrig gå för långt fram, det sätter bara fart på dem.

När du hoppar kan du sätta upp ett litet hinder med en markbom bakom så att hästen måste bromsa upp direkt efter hindret. För att hästen ska landa i balans krävs balans hos ryttaren.

Det bästa är förstås om man kan få hästen att fungera på ett vanligt tränsbett, men blir den för stark måste man ha ett bett som får hästen att reagera. Ett rakt pelham i gummi brukar vara bra. Blir den för känslig kan man testa att trä kedjan utifrån och och genom från båda håll genom bettringarna så att trycket bara blir på mitten av kedjan.

Hästen måste också gå i en ändamålsenlig form. Den behöver inte gå på tygeln, men man ska försöka få den att bli lägre i hals och huvud och att den kan hitta sin balans.

Vänliga hälsningar,
KG Svensson


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar