Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Liten ryttare på stor och stark hopphäst

Hej KG!

Jag har ridit en del olika typer av hästar och har en fundering kring en av de hästar jag hoppat. Den här hästen var en stor och ganska klumpig häst men med en enorm bjudning på hinder.

Jag själv är ganska liten vilket fick konsekvensen att hästen gärna tog bettet och kastade sig över hindren. Hästen var extremt trevlig i markarbetet och där hade jag bra koll på den, likaså över lägre hinder. När hindren blev lite högre blev den dock för stark och kunde ibland komma an lite tokigt eftersom jag inte fick tillbaka den.

Min tränare rekommenderade mig att ha hästen ställd i anridningen så att den inte skulle bli så stark. Är detta ett bra sätt att hantera problemet på? Finns det bättre knep för oss små ryttare att hantera detta för att inte förlora rakriktningen?

Mvh
Jenni


KG Svenssons svar:

Hej Jenni!

Små ryttare på stora hästar behöver inte vara fel. Hugo Simon var ju till exempel liten men red nästan alltid på stora hästar. Dock är det viktigt att det känns rätt när man som liten ryttare provrider en stor häst, till exempel inför ett köp. Det får inte bli oöverstigligt och om man är osäker på om man kommer att klara av hästen får man prova flera gånger.

Viktigt är att hästen hoppar på ett sätt som du som ryttare tycker är bekvämt att följa. Om det blir för obekvämt är det lätt att man blir osäker, framför allt om man är orutinerad. Du måste känna att du kan utvecklas tillsammans med hästen!

Hästens ålder och utbildningspunkt spelar självklart också roll. Vad gäller den häst du beskriver så låter det antingen som att den inte är så utbildad i hoppning eller att den har blivit riden på ett sätt där den har blivit belönad av att sticka.

Att ställa hästen lite i anridningen mot hindren är egentligen inte något onormalt, då ser den ju hindren bättre. Samtidigt är det inte ställningen som skapar lugn hos hästen, det är viktigt att du även kan klara ut anridningarna utan att behöva ställa. Hästen ska vara reglerbar ändå.

Ytterligare en sak som jag tycker att man ska tänka på när man köper en häst för att man vill börja tävla i hoppning är härstamningen. Hästen ska vara avlad för hoppning så att den hoppar tekniskt rätt – annars finns risken att den börjar rusa.

Vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.