Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Liten ryttare på stor och stark hopphäst

Hej KG!

Jag har ridit en del olika typer av hästar och har en fundering kring en av de hästar jag hoppat. Den här hästen var en stor och ganska klumpig häst men med en enorm bjudning på hinder.

Jag själv är ganska liten vilket fick konsekvensen att hästen gärna tog bettet och kastade sig över hindren. Hästen var extremt trevlig i markarbetet och där hade jag bra koll på den, likaså över lägre hinder. När hindren blev lite högre blev den dock för stark och kunde ibland komma an lite tokigt eftersom jag inte fick tillbaka den.

Min tränare rekommenderade mig att ha hästen ställd i anridningen så att den inte skulle bli så stark. Är detta ett bra sätt att hantera problemet på? Finns det bättre knep för oss små ryttare att hantera detta för att inte förlora rakriktningen?

Mvh
Jenni


KG Svenssons svar:

Hej Jenni!

Små ryttare på stora hästar behöver inte vara fel. Hugo Simon var ju till exempel liten men red nästan alltid på stora hästar. Dock är det viktigt att det känns rätt när man som liten ryttare provrider en stor häst, till exempel inför ett köp. Det får inte bli oöverstigligt och om man är osäker på om man kommer att klara av hästen får man prova flera gånger.

Viktigt är att hästen hoppar på ett sätt som du som ryttare tycker är bekvämt att följa. Om det blir för obekvämt är det lätt att man blir osäker, framför allt om man är orutinerad. Du måste känna att du kan utvecklas tillsammans med hästen!

Hästens ålder och utbildningspunkt spelar självklart också roll. Vad gäller den häst du beskriver så låter det antingen som att den inte är så utbildad i hoppning eller att den har blivit riden på ett sätt där den har blivit belönad av att sticka.

Att ställa hästen lite i anridningen mot hindren är egentligen inte något onormalt, då ser den ju hindren bättre. Samtidigt är det inte ställningen som skapar lugn hos hästen, det är viktigt att du även kan klara ut anridningarna utan att behöva ställa. Hästen ska vara reglerbar ändå.

Ytterligare en sak som jag tycker att man ska tänka på när man köper en häst för att man vill börja tävla i hoppning är härstamningen. Hästen ska vara avlad för hoppning så att den hoppar tekniskt rätt – annars finns risken att den börjar rusa.

Vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar