Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som blir jättespänd vid bomträning

Hej,
  
Jag har en D-ponny på sju år som har väldigt många hjärnspöken, vilket gör honom lite svårriden. Det som är hans största problem just nu är när vi ska rida över bommar på marken. Han hoppar och kastar sig och är spänd som en fjäder. I stället för att slappna av blir han nästan mer och mer stressad ju fler gånger han tar sig över bommarna. Det är nog hans största problem och jag blir jätteglad om jag kan få lite tips på hur jag bäst tränar honom, och får honom att slappna av.
  
Tack för svar,
Hanna


KG Svenssons svar:

Hej,
  
Om hästen är importerad är det antagligen därför. Hästar utomlands är inte alltid ridna på bommar på marken, vilket gör att de reagerar som du beskriver när de ställs inför bommar för första gången. I andra länder tränar de inte bommar så mycket längre utan lär dem bara hoppa på hinder, och säljer dem sedan. Vill du att det ska gå med bommar får du ta en bom i taget, rid först utmed bommarna så att hästen vänjer sig vid dem. Vänd och gå nära dem, låt det ta tid.
  
Vänj alltså din häst vid bommarna successiv med bara en bom först – sedan två och så vidare. Men bara bommar i början, rid inte på bommar i kombination med hinder, för då kan han bli skrämd för hindren också.
  
Ska du träna hoppning tycker jag bara att du ska hoppa på hinder som han är tränad på, skilj det från bomträningen. Hästen är ju redan sju år och den har en historia bakom sig. Det kommer att ta några månader att skola om den med bommar, då många hästar som sagt inte är travade över sådana när de kommer till Sverige.

Lycka till!
/KGOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.