Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som blir jättespänd vid bomträning


Publicerat: 2015-10-22

Hej,
  
Jag har en D-ponny på sju år som har väldigt många hjärnspöken, vilket gör honom lite svårriden. Det som är hans största problem just nu är när vi ska rida över bommar på marken. Han hoppar och kastar sig och är spänd som en fjäder. I stället för att slappna av blir han nästan mer och mer stressad ju fler gånger han tar sig över bommarna. Det är nog hans största problem och jag blir jätteglad om jag kan få lite tips på hur jag bäst tränar honom, och får honom att slappna av.
  
Tack för svar,
Hanna


KG Svenssons svar:

Hej,
  
Om hästen är importerad är det antagligen därför. Hästar utomlands är inte alltid ridna på bommar på marken, vilket gör att de reagerar som du beskriver när de ställs inför bommar för första gången. I andra länder tränar de inte bommar så mycket längre utan lär dem bara hoppa på hinder, och säljer dem sedan. Vill du att det ska gå med bommar får du ta en bom i taget, rid först utmed bommarna så att hästen vänjer sig vid dem. Vänd och gå nära dem, låt det ta tid.
  
Vänj alltså din häst vid bommarna successiv med bara en bom först – sedan två och så vidare. Men bara bommar i början, rid inte på bommar i kombination med hinder, för då kan han bli skrämd för hindren också.
  
Ska du träna hoppning tycker jag bara att du ska hoppa på hinder som han är tränad på, skilj det från bomträningen. Hästen är ju redan sju år och den har en historia bakom sig. Det kommer att ta några månader att skola om den med bommar, då många hästar som sagt inte är travade över sådana när de kommer till Sverige.

Lycka till!
/KG
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar